16 Ağustos 2017 Çarşamba

Hermès - Muguet Porcelaine

Haber bültenlerinden yola çıkarak ülkemizdeki “emeklilik” kavramı, standartları düşürüp ölüme bir adım daha yaklaşmayla ilişkilendirilebilir. Oysa evrensel olarak emeklilik, neredeyse Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi’ndeki üst basamağa ulaşıp kendini gerçekleştirmeyle eşdeğer. Ekmek bulamazsa pasta yiyen ortalama bir emeklinin henüz elinden alınmayan ikramiyesinin kaç niş parfüm ettiğini hesaplayaduralım, bu âlemin en büyük ismi Jean-Claude Ellena, Hermès bünyesinden emekli olmuş “Côte d'Azur” u seyir eylemekte… 


Hermessence, ünlü marka Hermès’in kendi butiklerinde ve seçili satış noktalarında niş pazarlanan serisine verilen isim. Tamamı Eau de Toillette konsantrasyonunda transparan kokulardan oluşan koleksiyon, usta parfümör Jean-Claude Ellena’nın tuvali niteliğinde; düşüncelerinin dışavurumunu anlatıyor. Ambre Narguilé, Vetiver Tonka ve Poivre Samarcande gibi her biri markalara ilham kaynağı olmuş parfümlerin yer aldığı serinin son parfümü Muguet Porcelaine, aynı zamanda Jean-Claude Ellena’nın da jübile eseri olma özelliğini taşıyor.

Yeşillikler arasında net olarak algılanan armutla açılıyor Muguet Porcelaine. Yine transparan, yine minimalist bir iş çıkmış ustanın elinden. Enerji veren açılışıyla, detoks suyu kıvamında kokladıkça yeniliyor insanı.


Yeşilliklerin geri plana çekilmesinin ardından tenden ayrılana kadar müge ve armut ekseninde dönen Muguet Porcelaine, zaman zaman kavun - salatalık ikilisine yakınsayabiliyor. Benim için asıl kafa karışıklığı da burada başlıyor. Hem minimalist hem de karmaşık(!) bir tasarımla karşılaşmak, devreleri ağır ateşte kızartıyor. Tıpkı 70’lerde yazılan bir Pink Floyd şarkısını anlamaya çalışmak gibi…


Parfüm tasarımında müge, zorlayıcı bir çiçek. Bunun ilk nedeni birçok denemenin plastiğimsi bir hal alması, diğer nedeni de Diorissimo gibi şahane bir referansın olması. Çiçek kokularına aşina olanların yeni bir müge parfümü ile karşılaştıklarında verdikleri ilk tepki “aa Diorissimo bu” ya da “plastik kokuyor “ şeklinde geliştiği için müge, çalışılması cesaret isteyen bir konuma geliyor. Muguet Porcelaine, Diorissimo’ya benzemiyor ancak plastik hissiyat zaman zaman algılanıyor. Sentetikleri kullanmadaki başarısıyla ünlenen Ellena’nın bir bildiği vardır elbet diye düşünüyorum. Belki de giderek karmaşık bir hal alan dünyadaki “gerçek” kavramını sorgulatıyordur bizlere!

Hermessence serisinin son parfümü, feminen tarafa yakın olan, zaman ve mekân seçmeyen bir tasarım. Parfüm, usta parfümörün diğer tüm çiçek yorumları gibi transparan ilerliyor. İlk sıkıldığı anlarda da oldukça fazla iltifat toplayan Muguet Porcelaine’in kalıcılık ve fark edilirlik değerleri ise ortalamanın altında seyrettiği için birkaç saatte tazelemek gerekiyor.

 Jean-Claude Ellena

Jean-Claude Ellena’nın “basit olan en iyidir” söyleminin karşılığı niteliğindeki tasarımlarını denedikçe, usta parfümörün minimalist tarzını kabullendim. Yine de hiçbir zaman Brin de Réglisse,  Voyage d`Hermes veya Vanille Galante tarzındaki kompozisyonlarını anlayamadım. Sanırım tam olarak anlayamadığım tayfaya Muguet Porcelaine’i de dâhil edebilirim. Ustanın jübile eserini daha rahat konumlandırabilmem için ilk önce parfümün müge – armut mu yoksa kavun – salatalık ikilisi mi olduğuna karar vermem gerekiyor. Sonrasında Muguet Porcelaine'in bir başka başyapıt mı yoksa verilen ticari sözü yerine getirmek için öylesine tasarlanan bir parfüm mü olduğuna karar verebilirim.
© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall