Parfüm alışverişinin “uzman savaşları” na kurban gitmeyip özgürce gerçekleşmesini dilerken sevgili Vedat Ozan’ın Kokular Kitabı’nın üçüncü cildi olan “Kültürler” i mutlaka edinmenizi öneririm. 2016 Yılı Ana Akım Parfüm Raporu’nun ikinci kısmı sizlerle…
(K): Kadın kullanımı için pazarlanan parfüm.
(E): Erkek kullanımı için pazarlanan parfüm.
(U): Her iki cinsiyetin kullanımına yönelik pazarlanan parfüm.
Flanker: Ticari başarı yakalayan parfümün içeriğine belli bir oranda sadık kalınarak ya da tamamen değiştirilerek yeni bir parfüm yaratılması ve isminin başına ya da sonuna genellikle “intense”, “sport”, “l’eau” ya da “fresh” gibi kelimeler eklenerek piyasaya sürülmesine verilen isim.
Jenerik: İngilizce karşılığı “generic” olan, sıradan ve özelliksiz anlamına gelen sıfat.
Gourmand: Yiyeceği andıran tatlı parfüm.
Boozy: Alkollü içkileri andıran içerik.
A-G arası markaların değerlendirmeleri için tıklayınız.
Hermès - 2016 yılı, marka için bir devrin sona erdiği yıl oldu. Jubile olarak Eau de Neroli Dore ve Hermessence koleksiyonu için Muguet Porcelaine’i tasarlayan markanın başparfümörü Jean-Claude Ellena, pozisyonunu ünlü parfümör Christine Nagel’e devretti. Nagel de Galop d`Hermes (K), Eau de Rhubarbe Ecarlate (U) ve Eau des Merveilles Bleue (K) ile ünlü marka için imza attığı ilk çalışmalarını görücüye çıkardı. Ne yazık ki markanın ana akım pazarlanan hiçbir yeni tasarımına zincir mağazalarda rastlamadım. Şans eseri deneyebildiğim tek parfüm olan Galop d`Hermes, Ellena’nın mirasını taşıyan, uniseks kullanıma uygun berrak bir deri - gül kombinasyonu. Fiyatı niş pazarlanan serinin bile oldukça üzerinde olan parfümün şişesi tam bir sanat eseri. İlk sınavını başarıyla geçen Christine Nagel’in tasarımı Galop d`Hermes, yıl boyunca en çok dikkatimi çeken parfümler arasında yer alıyor. Önümüzdeki yıllar için merakla beklediğim yeni Terre d'Hermès flankerı, Nagel’in doçentlik sınavı niteliğinde olacak.
Hollister, bir türlü çıtayı aşamayan ana akım markaların arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl pazara sunulan Hollister Wave For Him (E), odunsu destekli hoş bir yaz parfümü. Tuzuyla ve yeşillikleriyle, yaz ayları için “olsa da olur, olmasa da olur” tayfaya yeni bir ekleme…
Hugo Boss - Flankerın da flankerını yapan Hugo Boss, portakal çiçeği ve elmanın yoğunlaştırıldığı Bottled Intense EdP (E)’yi görücüye çıkardı. Neyse ki bu yeni sürüm, Bottled Intense’e nazaran daha doğal kokan, cilası azaltılmış bir tasarım. Risksiz ve jenerik bir parfüm olan Boss The Scent For Her (K) ise kararında tatlılığıyla, şeftalili beyaz çiçekler yorumu.
Issey Miyake, 2016 yılını sucul notalarla bezeli leylak ve yasemin parfümü olan L'Eau d'Issey Pure (K) ile geçirdi. Yaz ayları kullanımı için uygun parfüm L'Eau d'Issey Pure, kimseyi rahatsız etmeden ismi gibi saf ve temiz kokuyor. Merakla beklediğim L`Eau d`Issey Pour Homme Noir Ambre (E) ise henüz buralara teşrif etmedi. Gümrükte mi kaldı acaba?
Jacques Bogart - Böyle tarçınlı, reçineli bir gececi piyasa denemesi yapacağına 1980’li yıllarda kalsaydın ya Jacques Bogart. Paco Rabanne ekolündeki Club 75 (K), kompliman odaklı jenerik bir kompozisyon.
Jean Paul Gaultier, düzeni tutturmuş yıllardır iki ana parfümün üzerine eklemeler yapmaya devam ediyor. Classique Essence de Parfum (K), Classique Intense’in açılışına turunçgil eklenmiş ve parfümün genelinde portakal çiçeği baskın hale getirilmiş kremamsı bir flanker. Daphne Bugey, kült parfüm JPG Classique’e kendi yorumunu başarıyla katmış, marka da yeni parfümü şahane bir şişe tasarımıyla pazara sunmuş.
Deri notasını görünce beklentim farklılaşıyor ancak Le Male Essence de Parfum (E)’in getirdiği yenilik, etkileyici şişe tasarımından daha fazla değil. Yılın silik isimlerinden biri Le Male Essence de Parfum.
John Varvatos - 2016 tasarımı olan Artisan Blu (E), yeşil notalarla desteklenen bir bergamot yorumu. İtalyan kolonyası ekolündeki tasarım, tarza farklılık getirmeyen ancak kalite olarak yılın en başarılı sucul parfüm alternatiflerinin başında geliyor.
Kenzo - Geçen yılın tasarımı Kenzo Homme Eau de Parfum (E), 1991 çıkışlı Kenzo Pour Homme ile yakından uzaktan alakası olmayan ve parfümün adını lekeleyen silik bir Paco Rabanne Invictus kopyası. Yaz aylarında pazara sunulan Kenzo World (K)'ü ise ülkede gören ya da bilen yok...
Lalique - Aramadığım yer kalmayan Fabrice Pellegrin imzalı L'Insoumis (E)’i halen deneyebilmiş değilim. Parfümü bulabilen olduysa yorum kısmına görüşlerini yazabilir mi?
Lancome, yılı amiral gemilerinin diyabet flankerları (tatlılığı azaltılmış parfümler için yeni terim olsun) ile geçirdi. Etkileyici menekşe ve iris kullanımıyla şimdiye kadar kendime en yakın hissettiğim La Vie Est Belle flankerı, L’Eau de Toilette Florale (K) oldu. La Vie Belle sevip de etraftaki çakmalarından, diğer markaların girişimlerinden bıkanlar veya orijinal versiyonu fazla tatlı bulanlar için çiçeklerle desteklenen bir gourmand L’Eau de Toilette Florale. Usta parfümör Dominique Ropion’un Anne Flipo ile imza attığı yeni La Vie Est Belle flankerı, yılın en iyileri arasında yer alıyor.
Yılın diğer flankerı olan La Nuit Tresor Caresse (K) ise daha az tatlı, daha fazla kırmızı meyveli sıradan bir La Nuit Tresor yorumu.
L’occitane - Marka iki yıl önce tanıttığı parfümden memnun olmamış olacak, Arlésienne (K)’i geçtiğimiz yıl bir de Fabrice Pellegrin yorumladı. Safran destekli kaliteli ancak jenerik bir parfüm olan Arlésienne’in ardından yılın kayda değer flankerlarından olan L`Homme Cologne Cedrat (E) raflarda yerini aldı. Sucul bazıyla oldukça hoş bir sedir ve biber parfümü olan Cologne Cedrat, naif kişiliğiyle her ortama uyum sağlayabilen şık bir beyefendi.
L’occitane - Marka iki yıl önce tanıttığı parfümden memnun olmamış olacak, Arlésienne (K)’i geçtiğimiz yıl bir de Fabrice Pellegrin yorumladı. Safran destekli kaliteli ancak jenerik bir parfüm olan Arlésienne’in ardından yılın kayda değer flankerlarından olan L`Homme Cologne Cedrat (E) raflarda yerini aldı. Sucul bazıyla oldukça hoş bir sedir ve biber parfümü olan Cologne Cedrat, naif kişiliğiyle her ortama uyum sağlayabilen şık bir beyefendi.
Yılın en iyi haberlerinden biri, birkaç yıl önce anlam veremediğim şekilde üretimi sonlanan Ambre, Eau d'Iparie, Eau des 4 Voleurs’ün Les Classiques De L`occitane adı altında yeni bir sunumla tekrar tüketici ile buluşması oldu. Üstelik referans amber parfümlerinden biri olarak gördüğüm Ambre, hala eski gücünde ve eski kalitesinde!
Loewe - Birkaç yıldır ortalamanın üzerine çıkamayan Loewe, 2016 yılında hedefi onikiden vuran markalar arasında yer aldı. Yılın en iyi tasarımlarından olan Loewe 7 Anonimo (E), Loewe 7 tütsüsünü vetiver ve deri ile destekliyor. Neredeyse Amouage Jubilation ikamesi diyebileceğim parfüm, kış ayları için biçilmiş kaftan.
Marc Jacobs - Kadına yönelik şiddetin olmadığı, tecavüzün yaşanmadığı ve ayrımcılık yapılmayan bir dünyada özgürce yaşayan Daisy, geçen yıl Blush, Dream Blush ve hatta Eau So Fresh Blush idi. Raflarda parfümleri bulmak mümkün değil. En azından hayal kuralım…
Michael Kors - 2016 çıkışlı Wonderlust (K); şampuan/el kremi ekolüne jenerik ama oldukça kaliteli bir parfüm. Risksiz, temiz parfümlerden hoşlananlar için yıl ortalamasının üzerinde seyrediyor Wonderlust.
Missoni - Raporun ilk bölümünde kırmızı meyve ve çiçek kombinasyonlarından kurtulamadığımızı söylemiştim. 2016 çıkışlı Missoni Eau de Toilette (K) de tanıma uygun risksiz ve sıradan bir parfüm.
Mont Blanc geçtiğimiz yılı jenerik bir sucul olan Legend Spirit (E) ile geçirdi. Markanın saat grubunda başlattığı atılımı, acilen parfüm grubunda da yapması gerekiyor. Bir de yeri değil ama Jaeger-LeCoultre’un eski CEO’sunun Mont Blanc’a geçmesini son yılların en önemli horolojik gelişmelerden biri olarak değerlendiriyorum.
Narciso Rodriguez, yılı çok sevdiğim Narciso’nun bol miskli, pudralı ve yaseminli flanker’ı Narciso Poudree (K) ile geçirdi. Şahane bir çiçeksi misk parfümü olan Narciso Poudree, özgünlük bakımından eski versiyona bir şey katmasa da koleksiyonda diğerinin yanında yer bulacak kadar nitelikli bir tasarım.
Paco Rabanne - Karşı cinsi en çok etkileyen notalar nedir? 1 Million’dan tarçın al, Code ve L’Homme Ideal’den tonka fasulyesi ekle, tütün zaten anonim. Bas abi ISO E-Super ve Ambroxan’ı da… Ayı gibi kokuyor mu? Oldu satar bu! Al Code Profumo’yu vur 1 Million Prive (K)’a!
Markanın bir diğer 2016 tasarımı Lady Million Prive (K) da aynı pazarlama kafasında, Anne Flipo’nun 345 ayrı marka için tasarladığı herhangi bir floral gourmanddan daha iyi olmasın, jenerik bir piyasa gourmandı.
Prada - Flanker ya da konsantrasyon farklılaştırması olmayan ”yeni” bir parfüm görünce mavi ekran veren tüketiciyi Prada La Femme (K) ve erkek tarafı Prada L'Homme (E) ile selamladı İtalya'nın gururu. Tatlı notalarla desteklenen sümbülteber öncülüğünde çiçeksi bir parfüm olan Prada La Femme, markanın genel çizgisinde, rahatsızlık vermeden temiz kokuyor. Prada L'Homme’u ise Prada Amber mirasına sahip light Dior Homme olarak tanımlayabilirim. Yılın en beyefendi (nasıl bir tabirse) parfümlerinden olan Prada L'Homme, kararında tatlılığa sahip pudramsı bir iris tasarımı.
Ralph Lauren - Eau de Toilette - Eau de Parfum ayrımı temelde konsantrasyonla ilgilidir. Polo Blue Eau de Parfum (E), konsantrasyon yerine sentetik artışı ile güncellenmiş bir parfüm. Nerede o eski salatalık ve kavunla sucul tayfanın babası Polo Blue, nerede bu zorlama iterasyon… 2003 çıkışlı kült parfümün özenti kuzeni Polo Blue Eau de Parfum, Kenzo Homme Eau de Parfum gibi mirasını umursamayan bir tasarım.
Roberto Cavalli - Markanın 2016 yılında görücüye çıkardığı parfüm Roberto Cavalli Uomo (E), oldukça etkileyici başlayıp sıradan bir harmana dönen bir tasarım. Menekşe, gül ve sedirin harmanlandığı Uomo, kalite hissiyatı üst düzey olmasa da şans verilebilir olarak gördüğüm grupta yer alıyor. Yılın diğer parfümü Paradiso Azzuro (K) ise ilk versiyona göre selvinin çiçeksi notaların önüne geçtiği yaz aylarına daha uygun bir kompozisyon.
Salvatore Ferragamo - Alberto Morillas ve Aurelien Guichard imzalı Uomo Salvatore Ferragamo (E)’yu büyük bir heyecanla bekliyorum. Keşke ithalatçı da benim kadar hevesli olsaydı da parfümden bahsedebilseydim.
Thierry Mugler - 2015 yılını sessiz sedasız geçiren Thierry Mugler, geçtiğimiz yıla damgasını vuran parfüm evleri arasında yer alıyor. Klasik Angel paçulisine Toffe Nut Latte eklenerek elde edilen Angel Muse (K), gourmand sevenler için yılın en dikkat çeken tasarımı. Turunçgilli başlangıcı, ara sıra hissedilen vetiveri ve kremamsı kavruk fındık aromasıyla modern bir sanat eseri Angel Muse.
Hmm dur hatırlayacağım… New Haarlem değil mi bu? Thierry Mugler’ın lavanta, kahve, vanilya ve paçuli notalarını kullanıp da efsane gorumand New Haarlem’e çok benzeyen bir parfüm tasarlaması tesadüftür yahu... Lavanta bombası açılıştan, diplerde kalan kahve ve vanilyaya kadar tesadüftür hatta. Çünkü bu bir tesadüf değilse intihaldir. A*Men Pure Tonka (E), Bond No. 9 - New Haarlem’in neredeyse aynısı olduğu için doğal olarak epey beğendim. Diplere de meyan kökü ekleyip azıcık farklı bir yorum katmış Jacques Huclier. Esinlenme(!) hadisesini bir kenara bırakırsak yılın en iyi gourmandlarından biri Pure Tonka. Rochas tutkunu tayfa beri gelsin!
Tom Ford’un son yıllarda tasarladığı ana akım pazarlanan parfümleri, niş seriden daha başarılı buluyorum. Markanın 2016 yılındaki çalışmaları da görüşümü destekler nitelikte oldu. Kremalı sümbülteber yorumu olan Orchid Soleil (K), ara sıra hissedilen pirinç patlaklı diyet bisküvi havası olmasaydı yılın en iyileri arasına oynayabilecekken Velvet Orchid Lumière (K), flanker gibi flanker! Güllü, boozy bir tasarım olan Velvet Orchid Lumière, selefinden bile daha çok beğendiğim bir yorum.
Tommy Hilfiger - The Girl (K), Tommy Girl’in 20. yılında, yeniden Calice Becker’ın elinden çıkan risksiz bir yaz parfümü. Menekşe, armut ve yeşil notalar etrafına kurulu kompozisyon, sıkça tazeleme isteyen ancak kimseyi rahatsız etmeyecek tarzda hoş bir parfüm.
Valentino - 2014 yılında Dior Homme’u yorumlayan marka, 2016 yılında da Dior Homme Intense’i yeniden yorumladı. Valentino Uomo Intense (2016), Dior Homme Intense’in yıllar önce reformule edildiğini düşünürsek piyasadaki en iyi DHI alternatifi. Uomo Intense, özgünlük bakımından sektöre katkı sunmasa da koku güzelliği ve performans yönlerinden oldukça başarılı.
Versace geçtiğimiz yılı kırmızı meyvelerle desteklenen jenerik bir çiçek parfümü olan Eros Pour Femme Eau de Toilette (K) ve Bleu de Chanel kafasındaki risksiz akuatik Versace Pour Homme Dylan Blue ile geçirdi. Tipik tıraş kolonyalarının güçlendirilmişi olan Dylan Blue’nın daha az miktarda ambroxan içermesini dilerdim. Ama o zaman karşı cinsi etkilemezdi değil mi? Doğru…
Yves Saint Laurent - Bana vanilya, portakal çiçeği ve karamel verin, bu tarz bir parfüm yapayım. Kahvem de olursa Black Opium Nuit Blanche’a yaklaşırım (yapamam, yaklaşamam)... Son yıllarda silik flankerlar üzerine yoğunlaşan L’Homme koleksiyonunun yeni parfümü olan L'Homme Ultime’a ise hiçbir zincir parfümeride rastlamadım.
Zadig & Voltaire, yılın sürprizleri arasında yer alıyor. This is Her (K), Sidonie Lancesseur ve Michel Almairac imzalı çiçeksi ve odunsu gourmand. Anlaşılması zaman alan This is Her, ikilinin dehasını yansıtan özgün bir tasarım. Erkek tarafı olan This is Him (E) ise turunçgil destekli tütsü ve sandal ağacı. This is Her ve Him çiftinin ardından radarıma giren Zadig & Voltaire'ın sonraki tasarımlarını merakla bekliyor olacağım.