26 Ocak 2017 Perşembe

2016 Yılı Ana Akım Parfüm Raporu - Bölüm 2

Parfüm alışverişinin “uzman savaşları” na kurban gitmeyip özgürce gerçekleşmesini dilerken sevgili Vedat Ozan’ın Kokular Kitabı’nın üçüncü cildi olan “Kültürler” i mutlaka edinmenizi öneririm. 2016 Yılı Ana Akım Parfüm Raporu’nun ikinci kısmı sizlerle…

fotoğraf: instagram.com/gurmekokular

Kullandığım kısaltma ve terimler;

(K): Kadın kullanımı için pazarlanan parfüm.
(E): Erkek kullanımı için pazarlanan parfüm.
(U): Her iki cinsiyetin kullanımına yönelik pazarlanan parfüm.
Flanker: Ticari başarı yakalayan parfümün içeriğine belli bir oranda sadık kalınarak ya da tamamen değiştirilerek yeni bir parfüm yaratılması ve isminin başına ya da sonuna genellikle “intense”, “sport”, “l’eau” ya da “fresh” gibi kelimeler eklenerek piyasaya sürülmesine verilen isim.
Jenerik: İngilizce karşılığı “generic” olan, sıradan ve özelliksiz anlamına gelen sıfat.
Gourmand: Yiyeceği andıran tatlı parfüm.
Boozy: Alkollü içkileri andıran içerik.

A-G arası markaların değerlendirmeleri için tıklayınız.

Hermès - 2016 yılı, marka için bir devrin sona erdiği yıl oldu. Jubile olarak Eau de Neroli Dore ve Hermessence koleksiyonu için Muguet Porcelaine’i tasarlayan markanın başparfümörü Jean-Claude Ellena, pozisyonunu ünlü parfümör Christine Nagel’e devretti. Nagel de Galop d`Hermes (K), Eau de Rhubarbe Ecarlate (U) ve Eau des Merveilles Bleue (K) ile ünlü marka için imza attığı ilk çalışmalarını görücüye çıkardı. Ne yazık ki markanın ana akım pazarlanan hiçbir yeni tasarımına zincir mağazalarda rastlamadım. Şans eseri deneyebildiğim tek parfüm olan Galop d`Hermes, Ellena’nın mirasını taşıyan, uniseks kullanıma uygun berrak bir deri - gül kombinasyonu. Fiyatı niş pazarlanan serinin bile oldukça üzerinde olan parfümün şişesi tam bir sanat eseri. İlk sınavını başarıyla geçen Christine Nagel’in tasarımı Galop d`Hermes, yıl boyunca en çok dikkatimi çeken parfümler arasında yer alıyor. Önümüzdeki yıllar için merakla beklediğim yeni Terre d'Hermès flankerı, Nagel’in doçentlik sınavı niteliğinde olacak.


Hollister, bir türlü çıtayı aşamayan ana akım markaların arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl pazara sunulan Hollister Wave For Him (E), odunsu destekli hoş bir yaz parfümü. Tuzuyla ve yeşillikleriyle, yaz ayları için “olsa da olur, olmasa da olur” tayfaya yeni bir ekleme…

Hugo Boss - Flankerın da flankerını yapan Hugo Boss, portakal çiçeği ve elmanın yoğunlaştırıldığı Bottled Intense EdP (E)’yi görücüye çıkardı. Neyse ki bu yeni sürüm, Bottled Intense’e nazaran daha doğal kokan, cilası azaltılmış bir tasarım. Risksiz ve jenerik bir parfüm olan Boss The Scent For Her (K) ise kararında tatlılığıyla, şeftalili beyaz çiçekler yorumu.

Issey Miyake, 2016 yılını sucul notalarla bezeli leylak ve yasemin parfümü olan L'Eau d'Issey Pure (K) ile geçirdi. Yaz ayları kullanımı için uygun parfüm L'Eau d'Issey Pure, kimseyi rahatsız etmeden ismi gibi saf ve temiz kokuyor. Merakla beklediğim L`Eau d`Issey Pour Homme Noir Ambre (E) ise henüz buralara teşrif etmedi. Gümrükte mi kaldı acaba?


Jacques Bogart - Böyle tarçınlı, reçineli bir gececi piyasa denemesi yapacağına 1980’li yıllarda kalsaydın ya Jacques Bogart. Paco Rabanne ekolündeki Club 75 (K), kompliman odaklı jenerik bir kompozisyon.

Jean Paul Gaultier, düzeni tutturmuş yıllardır iki ana parfümün üzerine eklemeler yapmaya devam ediyor. Classique Essence de Parfum (K), Classique Intense’in açılışına turunçgil eklenmiş ve parfümün genelinde portakal çiçeği baskın hale getirilmiş kremamsı bir flanker. Daphne Bugey, kült parfüm JPG Classique’e kendi yorumunu başarıyla katmış, marka da yeni parfümü şahane bir şişe tasarımıyla pazara sunmuş. 


Deri notasını görünce beklentim farklılaşıyor ancak Le Male Essence de Parfum (E)’in getirdiği yenilik, etkileyici şişe tasarımından daha fazla değil. Yılın silik isimlerinden biri Le Male Essence de Parfum.

John Varvatos - 2016 tasarımı olan Artisan Blu (E), yeşil notalarla desteklenen bir bergamot yorumu. İtalyan kolonyası ekolündeki tasarım, tarza farklılık getirmeyen ancak kalite olarak yılın en başarılı sucul parfüm alternatiflerinin başında geliyor.

Kenzo - Geçen yılın tasarımı Kenzo Homme Eau de Parfum (E), 1991 çıkışlı Kenzo Pour Homme ile yakından uzaktan alakası olmayan ve parfümün adını lekeleyen silik bir Paco Rabanne Invictus kopyası. Yaz aylarında pazara sunulan Kenzo World (K)'ü ise ülkede gören ya da bilen yok...

Lalique - Aramadığım yer kalmayan Fabrice Pellegrin imzalı L'Insoumis (E)’i halen deneyebilmiş değilim. Parfümü bulabilen olduysa yorum kısmına görüşlerini yazabilir mi?

Lancome, yılı amiral gemilerinin diyabet flankerları (tatlılığı azaltılmış parfümler için yeni terim olsun) ile geçirdi. Etkileyici menekşe ve iris kullanımıyla şimdiye kadar kendime en yakın hissettiğim La Vie Est Belle flankerı, L’Eau de Toilette Florale (K) oldu. La Vie Belle sevip de etraftaki çakmalarından, diğer markaların girişimlerinden bıkanlar veya orijinal versiyonu fazla tatlı bulanlar için çiçeklerle desteklenen bir gourmand L’Eau de Toilette Florale. Usta parfümör Dominique Ropion’un Anne Flipo ile imza attığı yeni La Vie Est Belle flankerı, yılın en iyileri arasında yer alıyor. 


Yılın diğer flankerı olan La Nuit Tresor Caresse (K) ise daha az tatlı, daha fazla kırmızı meyveli sıradan bir La Nuit Tresor yorumu.

L’occitane - Marka iki yıl önce tanıttığı parfümden memnun olmamış olacak, Arlésienne (K)’i geçtiğimiz yıl bir de Fabrice Pellegrin yorumladı. Safran destekli kaliteli ancak jenerik bir parfüm olan Arlésienne’in ardından yılın kayda değer flankerlarından olan L`Homme Cologne Cedrat (E) raflarda yerini aldı. Sucul bazıyla oldukça hoş bir sedir ve biber parfümü olan Cologne Cedrat, naif kişiliğiyle her ortama uyum sağlayabilen şık bir beyefendi. 

Yılın en iyi haberlerinden biri, birkaç yıl önce anlam veremediğim şekilde üretimi sonlanan Ambre, Eau d'Iparie, Eau des 4 Voleurs’ün Les Classiques De L`occitane adı altında yeni bir sunumla tekrar tüketici ile buluşması oldu. Üstelik referans amber parfümlerinden biri olarak gördüğüm Ambre, hala eski gücünde ve eski kalitesinde!

Loewe - Birkaç yıldır ortalamanın üzerine çıkamayan Loewe, 2016 yılında hedefi onikiden vuran markalar arasında yer aldı. Yılın en iyi tasarımlarından olan Loewe 7 Anonimo (E), Loewe 7 tütsüsünü vetiver ve deri ile destekliyor. Neredeyse Amouage Jubilation ikamesi diyebileceğim parfüm, kış ayları için biçilmiş kaftan.


Marc Jacobs - Kadına yönelik şiddetin olmadığı, tecavüzün yaşanmadığı ve ayrımcılık yapılmayan bir dünyada özgürce yaşayan Daisy, geçen yıl Blush, Dream Blush ve hatta Eau So Fresh Blush idi. Raflarda parfümleri bulmak mümkün değil. En azından hayal kuralım…

Michael Kors - 2016 çıkışlı Wonderlust (K); şampuan/el kremi ekolüne jenerik ama oldukça kaliteli bir parfüm. Risksiz, temiz parfümlerden hoşlananlar için yıl ortalamasının üzerinde seyrediyor Wonderlust.

Missoni - Raporun ilk bölümünde kırmızı meyve ve çiçek kombinasyonlarından kurtulamadığımızı söylemiştim. 2016 çıkışlı Missoni Eau de Toilette (K) de tanıma uygun risksiz ve sıradan bir parfüm.

Mont Blanc geçtiğimiz yılı jenerik bir sucul olan Legend Spirit (E) ile geçirdi. Markanın saat grubunda başlattığı atılımı, acilen parfüm grubunda da yapması gerekiyor. Bir de yeri değil ama Jaeger-LeCoultre’un eski CEO’sunun Mont Blanc’a geçmesini son yılların en önemli horolojik gelişmelerden biri olarak değerlendiriyorum.


Narciso Rodriguez, yılı çok sevdiğim Narciso’nun bol miskli, pudralı ve yaseminli flanker’ı Narciso Poudree (K) ile geçirdi. Şahane bir çiçeksi misk parfümü olan Narciso Poudree, özgünlük bakımından eski versiyona bir şey katmasa da koleksiyonda diğerinin yanında yer bulacak kadar nitelikli bir tasarım.

Paco Rabanne - Karşı cinsi en çok etkileyen notalar nedir? 1 Million’dan tarçın al, Code ve L’Homme Ideal’den tonka fasulyesi ekle, tütün zaten anonim. Bas abi ISO E-Super ve Ambroxan’ı da… Ayı gibi kokuyor mu? Oldu satar bu! Al Code Profumo’yu vur 1 Million Prive (K)’a!

Markanın bir diğer 2016 tasarımı Lady Million Prive (K) da aynı pazarlama kafasında, Anne Flipo’nun 345 ayrı marka için tasarladığı herhangi bir floral gourmanddan daha iyi olmasın, jenerik bir piyasa gourmandı.

Prada - Flanker ya da konsantrasyon farklılaştırması olmayan ”yeni” bir parfüm görünce mavi ekran veren tüketiciyi Prada La Femme (K) ve erkek tarafı Prada L'Homme (E) ile selamladı İtalya'nın gururu. Tatlı notalarla desteklenen sümbülteber öncülüğünde çiçeksi bir parfüm olan Prada La Femme, markanın genel çizgisinde, rahatsızlık vermeden temiz kokuyor. Prada L'Homme’u ise Prada Amber mirasına sahip light Dior Homme olarak tanımlayabilirim. Yılın en beyefendi (nasıl bir tabirse) parfümlerinden olan Prada L'Homme, kararında tatlılığa sahip pudramsı bir iris tasarımı.


Ralph Lauren - Eau de Toilette - Eau de Parfum ayrımı temelde konsantrasyonla ilgilidir. Polo Blue Eau de Parfum (E), konsantrasyon yerine sentetik artışı ile güncellenmiş bir parfüm. Nerede o eski salatalık ve kavunla sucul tayfanın babası Polo Blue, nerede bu zorlama iterasyon… 2003 çıkışlı kült parfümün özenti kuzeni Polo Blue Eau de Parfum, Kenzo Homme Eau de Parfum gibi mirasını umursamayan bir tasarım.

Roberto Cavalli - Markanın 2016 yılında görücüye çıkardığı parfüm Roberto Cavalli Uomo (E), oldukça etkileyici başlayıp sıradan bir harmana dönen bir tasarım. Menekşe, gül ve sedirin harmanlandığı Uomo, kalite hissiyatı üst düzey olmasa da şans verilebilir olarak gördüğüm grupta yer alıyor. Yılın diğer parfümü Paradiso Azzuro (K) ise ilk versiyona göre selvinin çiçeksi notaların önüne geçtiği yaz aylarına daha uygun bir kompozisyon.

Salvatore Ferragamo - Alberto Morillas ve Aurelien Guichard imzalı Uomo Salvatore Ferragamo (E)’yu büyük bir heyecanla bekliyorum. Keşke ithalatçı da benim kadar hevesli olsaydı da parfümden bahsedebilseydim.

Thierry Mugler - 2015 yılını sessiz sedasız geçiren Thierry Mugler, geçtiğimiz yıla damgasını vuran parfüm evleri arasında yer alıyor. Klasik Angel paçulisine Toffe Nut Latte eklenerek elde edilen Angel Muse (K), gourmand sevenler için yılın en dikkat çeken tasarımı. Turunçgilli başlangıcı, ara sıra hissedilen vetiveri ve kremamsı kavruk fındık aromasıyla modern bir sanat eseri Angel Muse.


Hmm dur hatırlayacağım… New Haarlem değil mi bu? Thierry Mugler’ın lavanta, kahve, vanilya ve paçuli notalarını kullanıp da efsane gorumand New Haarlem’e çok benzeyen bir parfüm tasarlaması tesadüftür yahu... Lavanta bombası açılıştan, diplerde kalan kahve ve vanilyaya kadar tesadüftür hatta. Çünkü bu bir tesadüf değilse intihaldir. A*Men Pure Tonka (E), Bond No. 9 - New Haarlem’in neredeyse aynısı olduğu için doğal olarak epey beğendim. Diplere de meyan kökü ekleyip azıcık farklı bir yorum katmış Jacques Huclier. Esinlenme(!) hadisesini bir kenara bırakırsak yılın en iyi gourmandlarından biri Pure Tonka. Rochas tutkunu tayfa beri gelsin!

Tom Ford’un son yıllarda tasarladığı ana akım pazarlanan parfümleri, niş seriden daha başarılı buluyorum. Markanın 2016 yılındaki çalışmaları da görüşümü destekler nitelikte oldu. Kremalı sümbülteber yorumu olan Orchid Soleil (K), ara sıra hissedilen pirinç patlaklı diyet bisküvi havası olmasaydı yılın en iyileri arasına oynayabilecekken Velvet Orchid Lumière (K), flanker gibi flanker! Güllü, boozy bir tasarım olan Velvet Orchid Lumière, selefinden bile daha çok beğendiğim bir yorum.

Tommy Hilfiger - The Girl (K), Tommy Girl’in 20. yılında, yeniden Calice Becker’ın elinden çıkan risksiz bir yaz parfümü. Menekşe, armut ve yeşil notalar etrafına kurulu kompozisyon, sıkça tazeleme isteyen ancak kimseyi rahatsız etmeyecek tarzda hoş bir parfüm.

Valentino - 2014 yılında Dior Homme’u yorumlayan marka, 2016 yılında da Dior Homme Intense’i yeniden yorumladı.  Valentino Uomo Intense (2016), Dior Homme Intense’in yıllar önce reformule edildiğini düşünürsek piyasadaki en iyi DHI alternatifi. Uomo Intense, özgünlük bakımından sektöre katkı sunmasa da koku güzelliği ve performans yönlerinden oldukça başarılı.


Versace geçtiğimiz yılı kırmızı meyvelerle desteklenen jenerik bir çiçek parfümü olan Eros Pour Femme Eau de Toilette (K) ve Bleu de Chanel kafasındaki risksiz akuatik Versace Pour Homme Dylan Blue ile geçirdi. Tipik tıraş kolonyalarının güçlendirilmişi olan Dylan Blue’nın daha az miktarda ambroxan içermesini dilerdim. Ama o zaman karşı cinsi etkilemezdi değil mi? Doğru…

Yves Saint Laurent - Bana vanilya, portakal çiçeği ve karamel verin, bu tarz bir parfüm yapayım. Kahvem de olursa Black Opium Nuit Blanche’a yaklaşırım (yapamam, yaklaşamam)... Son yıllarda silik flankerlar üzerine yoğunlaşan L’Homme koleksiyonunun yeni parfümü olan L'Homme Ultime’a ise hiçbir zincir parfümeride rastlamadım.

Zadig & Voltaire, yılın sürprizleri arasında yer alıyor. This is Her (K), Sidonie Lancesseur ve Michel Almairac imzalı çiçeksi ve odunsu gourmand. Anlaşılması zaman alan This is Her, ikilinin dehasını yansıtan özgün bir tasarım. Erkek tarafı olan This is Him (E) ise turunçgil destekli tütsü ve sandal ağacı. This is Her ve Him çiftinin ardından radarıma giren Zadig & Voltaire'ın sonraki tasarımlarını merakla bekliyor olacağım.

19 Ocak 2017 Perşembe

2016 Yılı Ana Akım Parfüm Raporu - Bölüm 1

“İyisiyle kötüsüyle bir yıl daha geride kaldı” diye klişe bir söz vardır. Terör olayları ve darbe girişimiyle tarihe kazınan 2016 yılını "iyisiyle" hatırlamak pek mümkün değil. Ülkemiz ve dünya açısından akılalmaz olayların yaşandığı sıkıntılı bir yılı geride bırakmış olalım ve ümit edelim ki yeni yılda tüm güzellikler bizlerle olsun.

Ne güzel demiş Gérald Ghislain!

2015 yılını, “parfümde füzyon” dönemi olarak tanımlamıştım. Niş parfüm evleri strateji olarak ana akım parfüm evlerinin izinden giderken, ana akım parfüm evleri de niş parfüm evlerinin tarzında tasarımlara yönelmişlerdi. Bir başka deyişle niş parfüm evleri daha fazla kazanç peşindeyken ana akım parfüm evleri de fark yaratma çabasında idi. Bu yıl sayıca daha fazla ana akım parfüm evi, niş pazarladıkları serileri tanıtırken niş markalar da birbiri ardına zincir parfümerilerde boy göstermeye (tanım itibariyle niş olmaktan çıkıyor) başladı. Niş parfüm evleri halen La vie Est Belle kopyalarken, ana akım tayfadaki Gucci Intense Oud - Nasomatto Black Afgano ve Thierry Mugler Pure Tonka - Bond No.9 New Haarlem benzerlikleri tesadüften daha fazlası idi. Özetle füzyon olarak başlayan ilişki hızla sarmal haline gelmekte.

Pazarlama karmaşasını ve simbiyotik ilişkileri bir kenara bırakırsak 2016 yılı, ana akım parfüm evlerinin yeniden yükseldiği yıl oldu. Sentetik bombaların sayısı nispeten azalırken birbiri ardına nitelikli tasarımlar tanıtıldı. Geçtiğimiz yıl flanker hadisesi de önceki yıllara nazaran daha ciddiye alındı ve son yıllarda öylesine takılan, deyim yerindeyse savsaklayan büyük markalar, ardı ardına “yeni bir isimle” pazarlanmaya değer, özgün flankerlara imza attı.


Kırmızı meyveler ve gül kombinasyonundan halen kurtulamamış olsak da ana akım parfümeride geçtiğimiz yıl isminde “oud” geçen sadece iki parfüm tasarlandı (ne kadar da eminim!) ve ikisi de hiç fena değildi. Şampuandan hallice şeftali destekli beyaz çiçeklerden ise uzunca bir süre kurtulacağa benzemiyoruz. Bir de artık yeni bir badem (almond) ve tonka trendimiz var.

Çerçeveye yerel bazda bakıldığında bir gecede kozmetik ürünlerindeki taksit uygulamasının kaldırılmasının sektöre ciddi bir darbe indirdiğini söylemek mümkün. Üstüne bir de dövizin engellenemez yükselişi, parfümlerin ulaşılabilirliğini olumsuz yönde etkiledi. Bu nedenle distribütörler bu yıl daha az sayıda yeni parfümü daha az miktarlarda ithal ederek ihtiyatlı davranmayı seçti. Sonuç olarak raporda yer alan bazı parfümleri denemek istediğinizde “henüz gelmedi” cevabıyla karşılaşmanızın ardından "xxx’i öneririm daha bugün geldi!” klişesiyle karşılaşmanız işten bile değil. 

Elbette her yeni çıkan parfümü deneyemedim ve denediklerimin bir bölümü de “ilk izlenimin” ötesine geçemedi. Denediğim parfümlerin bazılarını çok sevdim, bazılarını ise hiç sevemedim. Birkaç parfüm aklımı başımdan alırken birçoğu da hiçbir şey hissettirmedi. İyisiyle, kötüsüyle, olay yaratanı ve gereksiziyle 2016 yılı ana akım parfüm raporu sizlerle…

Kullandığım kısaltma ve terimler;

(K): Kadın kullanımı için pazarlanan parfüm.
(E): Erkek kullanımı için pazarlanan parfüm.
(U): Her iki cinsiyetin kullanımına yönelik pazarlanan parfüm.
Flanker: Ticari başarı yakalayan parfümün içeriğine belli bir oranda sadık kalınarak ya da tamamen değiştirilerek yeni bir parfüm yaratılması ve isminin başına ya da sonuna genellikle “intense”, “sport”, “l’eau” ya da “fresh” gibi kelimeler eklenerek piyasaya sürülmesine verilen isim.
Jenerik: İngilizce karşılığı “generic” olan, sıradan ve özelliksiz anlamına gelen sıfat.
Gourmand: Yiyeceği andıran tatlı parfüm.
Boozy: Alkollü içkileri andıran içerik.

Armani, son birkaç yıldır olduğu gibi 2016 yılını da flankerlar ile geçirdi. Profumo serisinin yeni kurbanı Armani Code Profumo (E); ayarsız tonka, ayarsız amber ve ayarsız deri kullanımı sonucunda aşırı tatlı ve gereğinden çok daha fazla bağıran bir parfüm. Özetle sanat için sanat değil de karşı cins için sanat anlayışını benimseyen bir dönem tasarımı...
Profumo furyasının aksine Eau Pour Homme koleksiyonunun yeni üyesi Armani Eau de Nuit Oud (E), selefleri kadar beyefendi ve naif. Maskülen gül ve oud’un kombinlendiği  Eau de Nuit Oud, kült parfüm Yves Saint Laurent M7 çizgisinde, günlük kullanıma uygun dengeli bir harman.

Si Rose Signature (K) ise yıldızımın bir türlü barışmadığı Si serisinin bana göre en iyi flankerı. Harmandaki gül notasını güçlendirip seleflerinin tatlılığını dengeleyen genç parfümör Julie Massé, Si’ye hoş bir yorum katmış.

Azzaro - Yılın en çalışkan parfümörlerinden Christophe Raynaud imzalı, şahane yeşilliklerle başlayıp piyasa sentetiklere bürünen Solarissimo Levanzo (E), çıtanın altında kalan, “eh işte” parfümlerden. Wanted (E) ise Paco Rabanne Invictus özentisi bir yeni yetme… Fark edilir olma uğruna ayaklı jelibon olmak isteyen varsa tutmayayım.

Burberry - Minimalist tarzda başyapıt yaratma potansiyeline sahip Francis Kurkdjian’ın bay börberisinine "acaba bir şey mi kaçırıyorum" diye düşünerek tekrar tekrar şans verip, derin derin inceledim. Her seferinde biraz daha ısındım parfüme... Ya da sevmek için kendimi mi zorladım acaba? Belki de sadece odunsularla desteklenmiş jenerik bir turunçgil parfümüdür Mr. Burberry (E).


Markanın 2016 yılında çıkan flankerı My Burberry Black (K) ise dikkatimi çekmeyen parfümlerin arasında yer alıyor. Selefinden biraz daha derin, biraz daha tatlı, biraz daha piyasa… Bu yıl Francis Kurkdjian’ın kendi markası için tasarladığı parfümleri ne kadar beğendiysem başka markalar için tasarladığı parfümlerin çoğunu da bir o kadar beğen(e)medim.

Bvlgari - Alberto Morillas’ın yaratıcılığını konuşturduğu karakterli bir parfüm olan Bvlgari Man Black Orient (E), boozy notalarla açılan, deri ve sentetik olmasına rağmen rahatsız etmeyen oud’un başarılı bir yorumu. Sonlara doğru da 2002 yılında Yves Saint Laurent için ürettiği başyapıt M7’a selam çakmış (M7 için ikinci saygı duruşu!) ünlü parfümör. Bvlgari Man Black Cologne (E) içinse BMB’de (tabi ki Bvlgari Merkez Binası’ndan bahsediyorum) şöyle bir konuşma geçer; 

Bvl - Piyasa turunçgil kokusu yap ama çok da sıradan olmasın.
Alberto - Ok açılışa Rom koyarım :S


Ancak temsili diyalog kadar ilgimi çekebildi Alberto Morillas’ın jenerik erkek parfümü… Sıradan, temiz ve kimseyi rahatsız etmeyecek bir parfüm Black Cologne. Belli ki Black Cologne markaya para kazandırmak, Black Orient ise meydan okumak için yapılmış. Yine Morillas imzalı Rose Goldea (K) ise karakteristik bir damascus gülü örneği. Ortalarda hissedilen sandal ağacı ve miskle birlikte zengin bir harmana dönüşen tasarım, en sevdiğim Goldea flankerlarından biri oldu. 

Calvin Klein’ın 2016 yılındaki büyük sürprizi, kült parfüm CK One’ın devamı niteliğindeki CK2 (U) oldu. İlk parfüm kadar ilgimi çekmeyen ancak enteresan harmana sahip atom bombası niteliğinde sucul bir tasarım CK2. Tasarım bölümünü deniz kıyısına taşıdığını düşündüğüm markanın diğer parfümü olan Deep Euphoria (K) ise rahatsız edici sucul notalarla bezeli sıradan bir paçuli ve gül yorumu. Hatta okyanus notalı Chanel - Coco Mademoiselle…


Carolina Herrera - Aa tek boy 20ml parfüm yapmış Carolina Herrera. Adını da hap koymuş 212 NYC Men Pills (E) diye… Dur bakayım neymiş? Hmm yeşil yeşil, alttan da zencefil ve tütsü geliyor. Yahu kim yapmış ki bunu? Alberto Morillas… Şimdi anlaşıldı! 2015 yılında niş parfüm pazarına giren Carolina Herrera bu işi sevmiş olacak ki ana akım parfümlerini de niş tarzda yapmaya başlamış. Zehri küçük küçük veriyorlar ama hap kadar ;) 
Markanın yüksek bütçeli pazarlama aktiviteleri ile pazara sunduğu Good Girl (K) ise 2016 yılının trendi olan badem ve tonka ile açılan, sonrasında sümbülteber destekli tonka parfümüne dönüşen jenerik bir tasarım.

Carven - Son üç yıldır küllerinden dirilmeye çalışan Carven bu yıl da tercihini Francis Kurkdjian’dan yana kullanmış. 80’li yılların fujerlerine gönderme yapan marka; lavanta, limon ve zencefil notalarından da anlaşılabileceği gibi eski kafa bir fujere imza atmış. Francis’in elinden çok daha derin ve özellikli bir fujer beklediğimden, L’Eau Intense (E), benim için sadece “kaliteli” bir parfüm.

Chanel, 2016 yılında tek kurşunla hedefi 12’den vuran markalar arasında yer alıyor. Chanel No 5 L'Eau (K); turunçgiller, aldehitler ve misk ile şahane bir kompozisyon. Yalnızca Chanel Butikleri'nde satılan Les Exclusifs koleksiyonundan hiçbir farkı olmayan özel bir tasarım No 5 L’Eau. Eski kafa tarza göz kırpan sabunsu bir parfüm arayanların başka limanlara demir atmasına hiç gerek yok. İmza parfümü olabilecek kadar kaliteli bir tasarım çıkmış Olivier Polge’un elinden. Tene yakın kalmasını sorun etmeyenler için geriye kalan ömür, No 5 L’Eau ile geçebilir.
 

Chloé - Geçtiğimiz yılın raporunda az da olsun sempatimi kazanan marka bu yıl da aynı yolda ilerledi. Love Story Eau de Toilette (K), temiz hissiyatı olan feminen bir parfüm iken Chloe Fleur de Parfum (K) bildiğimiz güllü, pudralı Chloe... Marka tarihinde çiçek ağırlıklı olmayan parfüm mü yapmış ki bu parfümün adını Fleur de Parfum koymuş bilemedim.

Davidoff - Bu yıl markanın parfümleri yerine purolarını yorumlayacaktım ki Horizon (E)’ın çıktığı haberini aldım. Ancak görünüşe göre ya ülkemizdeki resmi dağıtıcının ya da zincir parfümerilerin henüz Horizon’dan haberleri yok.

Diesel - Yetkililer toplantıda Anne Flipo’ya “La Vie Est Belle, Invictus ya da YSL L’Homme ile tasarladığına benzer best seller yarat bize” demiş olacak ki Flipo da isteği doğru anlayıp nereye çeksen oraya gidecek Diesel Bad (E)'i yaratmış. Hem de iki gün kalıcı ve kokusu da aynı adı gibi!

Dior - “Valentino Uomo, Lancome La Nuit Tresor ve Armani Si’den alınan ortalama, Dior kalitesiyle sizlerle!” Rekabet koşulları 20. yüzyıl dönemindeki gibi kalmış olsaydı bu tarz bir sloganla pazara sunulabilecek Miss Dior Absolutely Blooming (K),  kırmızı meyveler, gül ve miskin alıştığımız ama kaliteli bir yorumu. Markanın diğer tasarımı Poison Girl (K) ise Keiko Mecheri Loukhoum ekolünde, turunçgillerle açılan bir Poison flankerı. Duş jeli kıvamındaki jenerik parfüm Poison Girl ve trend parfümlerin kopyası Miss Dior Absolutely Blooming sonrasında Dior’un başparfümörü Francois Demachy’nin yaratıcılığını sorgular oldum.


DKNY - Be Delicious sonrası bir türlü ivme yakalayamayan marka bu yıl da çıtayı aşamadı. Geçtiğimiz yılın tasarımı DKNY Be Tempted (K), öksürük şurubundan hallice bir kırmızı meyve parfümü.

Elie Saab - Çizgisini bozmayan (en azından bugüne kadar) nadir markalardan olan Elie Saab, sıradan bir karamel ve gül parfümü olan Le Parfum Rose Couture (K) ile beni hayal kırıklığına uğrattı. Francis Kurkdjian’ın imza attığı en basit tasarımlardan biri olan Le Parfum Rose Couture’u ünlü parfümöre de bugüne kadar yüzümü kara çıkartmayan markaya da yakıştıramadım.

Ermenegildo Zegna - 2015 yılında ana akım serisini nadasa bırakan Zegna, geçtiğimiz yılı Z Zegna Cities adını taşıyan üç parfümlük koleksiyonunu görücüye çıkardı. Niş parfüm edasında aromatik rom parfümü olan New York (E) ve sandal ağacı destekli yemyeşil incir yaprağı Milan (E), yıl boyunca en çok dikkatimi çeken tasarımlar arasında üst sıralardalar.


Estee Lauder, dev marka, geçtiğimiz yılı da flankerlarla beslenerek geçirdi. Karşıma çıkan tek (muhtemelen ithal edilen tek) tasarım olan Modern Muse Nuit (K), sandal ağacı ve tonka fasulyesi destekli özgün bir Modern Muse flanker’ı. Herhangi bir flankerdan fazlası olan Modern Muse Nuit, kremsi ve sıcak yapısı gün boyu konforlu hissettiriyor.

Givenchy, 2016 yılının en başarılı markalarından oldu. L’Ange Noir (K), kavruk bademle açılan dengeli bir iris parfümü. Dior Homme çizgisinde, biraz daha feminen ama halen her iki cinsiyetin de kullanımına uygun, kararında tatlılıkta bir tasarıma imza atmış Givenchy. Gentlemen Only Absolute (E) ise muskat severin cenneti niteliğinde sandal ağacı ve tarçınla desteklenmiş, hafif ama etkileyici bir parfüm. Beyefendi duruşu ve kuru hissiyatıyla Gentlemen Only Absolute, serinin en çok dikkatimi çeken flankerı oldu.
 

Guerlain, köklü mirasıyla dimdik duran parfüm evlerinin başında geliyor. İyi haberi sona saklarken 2016 yılında pazara sunulan La Petite Robe Noir Intense (K), birkaç flanker hariç bir türlü ısınamadığım La Petite Robe Noir serisinin bir başka sıradan üyesi. Saygımın sonsuz olduğu markanın en az sevdiğim serisi olan ve sakızdan hallice Le Petit Robe Noir koleksiyonunun en yeni üyesi, etkileyici dibi hatırına eksi puan almıyor. L’Homme Ideal Eau de Parfum (E) ise L’Homme Ideal tayfanın en iyi iterasyonu. Baharatlarla derinleştirilmiş, deri kullanımı ile zenginleşmiş tam bir performans canavarı! Açılıştan dip notalar kalana kadar her fazı keyif veren bir parfüm L’Homme Ideal EdP.


Les Absolus d'Orient koleksiyonunun ikincisi için methiyeler dizip hikâyeler yazabilirim. Derili ve zorlayıcı parfümleri sevenler için tek malt viski sertliğinde odunsu notalar, ambergris ve derili bir başyapıt Ambre Éternel (U).  Bakmayın adının amber olduğuna… Amrbe Éternel, ambergris desteğinde tenden ayrılana kadar deri temasıyla büyülyor. Pureditance M kafasındaki büyüleyici parfüm, benim için ana akım tayfada yılın en iyisi. Çok net!

Gucci - İki yıl önce Gucci Oud için, markanın son dönemde tasarladığı en eli yüzü düzgün parfümlerinden biri ifadesini kullanmıştım. Tom Ford’un kreatif direktör olduğu dönemlere dönme sinyallerini güçlendiren Intense Oud (U), ana akım parfüm evlerinin niş parfüm evi gibi hareket ettiğine kanıt niteliğinde, biraz Nasomatto Black Afgano’yu, biraz Dior Leather Oud’u andıran gizli bir mücevher. Rahatsızlık vermeyen temiz hissiyatlı Gucci Bamboo Eau de Toilette (K) ise en basit haliyle limon sıkılmış beyaz çiçekler.

2016 Yılı Ana Akım Parfüm Raporu - Bölüm 2

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall