Pazarda yüzlerce benzeri olan ürünlerin arasından en iyileri nasıl sıyrılır? Ya da çoğu kişiye göre fark yaratmayacak kadar önemsiz detaylar için benzer iki ürün arasında pahalı olanı neden tercih edilir? Kimi zaman söz konusu ürünün türün ilk örneği olması, kimi zaman görece olarak daha kaliteli olması, kimi zaman ise ürüne ya da markaya olan tutkudan gelen bağlılıktır bu sorunun cevabı. Bazen de “kusur bulunamadığında” tercih edilir sayısız muadili olan bir ürün.
Francis Kurkdjian, parfüm dünyasının en yetenekli isimlerinden biri. Halen en çok satan parfümler arasında yer alan Jean-Paul Gaultier Le Male’ı 20’li yaşlarında tasarlayan bir dahi Francis. Ünlü parfümörün 2009 yılında kendi adını vererek kurduğu parfüm evi, günümüzde bağımsızlığını koruyan en büyük niş parfüm markalarından biri olmuş durumda. Ne yaparsa yapsın güvenirim diyemediğim ancak ne yaparsa yapsın mutlaka olay yarattığını düşündüğüm Francis'in elinden çıkan son soğuk hava bombasının ismi Oud Satin Mood.
Oud Satin Mood, Extrait konsantrasyonuna sahip Oud Mood serisinin geri kalanından farklı olarak Eau de Parfum konsantrasyonunda pazarlanıyor. Tüm referanslarda, hangi koku ailesi olursa olsun aynı konsantrasyonu kullanan meslektaşlarına da ders vermiş Francis. Bir anlamda konsantrasyon hadisesine de fazla takılmamak gerektiğini vurgulamış yetenekli parfümör.
Neredeyse gorumanda çalan, menekşenin renk kattığı etkileyici bir açılış yapıyor Oud Satin Mood. Çiçeksi notalar ve tatlılığın harikulade uyumunu yakalamış Francis Kurkdjian. Dakikalar içinde fazlasıyla aşina olduğumuz Isparta Gülü’nün de harmanda kendisini hissettirmesiyle 1001 gece masalları kıvamında şehvetli hikâye başlamış oluyor. Oud Satin Mood, serinin en baştan çıkarıcı üyelerinden biri.
Çiçeksi notaların en sevdiğim kullanımları, yaprağı elinize alıp hafifçe ezdiğinizde çıkan kokunun da duyulduğu, hafiften yeşile vuran rayihası olmuştur hep. Harmanda yakalanması zor bir hadise bu bahsettiğim… Oud Satin Mood’un yeşil hissiyatı, harmandaki tatlılığı dengeliyor. Ne de olsa Francis çiçeklerle çalışmaya fazlasıyla alışkın... İstese tohum halinin kokusunu bile yakalayabilir!
Ortalara doğru pudramsı bir havayla kadife gibi bir hal alıyor parfüm. Hatta marka, Oud Velvet Mood ismini daha önce bir parfüme vermemiş olsaydı, “velvet” ismi bu parfüme birebir uyardı diye düşünüyorum. Sonlara doğru ise gül desteğinde pudramsı bir vanilya parfümü haline geliyor Oud Satin Mood. Yazı boyunca bahsetmediğim oud da hep oralarda bir yerde. Belli belirsiz ama güzel bir destekleyici… Akıllıca kullanılan aselbent reçinesi de harmanı bütünleştirerek derinlik katıyor.
Maison Francis Kurkdjian parfüm evinde Oud Satin Mood’un dışında Oud Silk Mood adında bir gül ve oud yorumu daha yer almakta. Ancak usta parfümör Francis Kurkdjian bu iki parfümü o kadar güzel farklılaştırmış ki, temelinde aynı tarza ait olmaları dışında parfümlerin en ufak benzerlikleri yok. Oud Silk Mood, sert bir oud kullanımı barındıran yeşil destekli bir Bulgar Gülü iken, Oud Satin Mood, nispeten daha yumuşak bir oud kullananımına sahip, vanilya destekli bir Isparta Gülü.
Oud Satin Mood, klasik gül ve oud kombinasyonuna herhangi bir yenilik getirmiyor. Tarzın örneklerinde var olan kusurların giderildiği, deyim yerindeyse mükemmel bir versiyon sunuyor kullanıcısına. Parfümün kalıcılık ve fark edilirliği de harman kalitesine yakışır biçimde “kusursuz”! Ne kullanıcısını bunaltıyor ne de kısa sürede tazeleme istiyor. Soğuk havalardaki performans beklentisini eksiksiz karşılıyor. Parfüm, feminen tarafa göz kırpsa da her iki cinsiyet tarafından da rahatlıkla kullanılabilir. Tek şart sıcak günlerde uzak durmak!
Çiçek notaları ile dans eden Francis Kurkdjian, Lumiere Noire ve Oud Silk Mood’un ardından neredeyse başyapıt düzeyinde bir başka gül parfümüne daha imza attı. Usta parfümör, bıkkınlık getirecek kadar çok tekrarlanan tarzı yeniden yorumlayarak kendine olan güvenini ve özgün tarzını vurgulamış oldu.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)