Sektöre bütün olarak bakıldığında, çerçeve kocaman bir pazarlama balonuna dönüşmüş durumda. 90'lı yıllar ve öncesindeki kaliteli içerikler ya da 2000'li yılların başında imza atılan özgün tasarımlar artık yok denecek kadar az. Parfüm kullanımının asıl faydası olan "güzel kokmak" ise son yıllarda iyiden iyiye boyut değiştirmiş durumda. "Nefes alsın yeter" mantığına benzer, "parfüm dediğin kalıcı ve etkileyici olur" düşüncesi hakim hale geldi tüketicinin zihninde. Dolayısıyla sıklıkla aldığım “Karşı cinsi çok etkileyen, muhteşem bir koku istiyorum" veya "Ortama girdiğim anda fark edilebileceğim en iyi parfüm hangisi?” tarzındaki mesaj ve e-postaları artık garipsemiyorum. Yine de “en iyi parfümün” var olmadığını, ancak “en çok hoşunuza giden parfümlerin” bulunabileceğini belirtmek isterim. Varsın bir tek sizin hoşunuza gitsin, fark edilirliği düşük olsun, kalıcılığı az olsun...
(K): Kadın kullanımı için pazarlanan parfüm
(E): Erkek kullanımı için pazarlanan parfüm
(U): Her iki cinsiyetin kullanımına yönelik pazarlanan parfüm
Flanker: Ticari başarı yakalayan parfümün içeriğine belli bir oranda sadık kalınarak ya da tamamen değiştirilerek yeni bir parfüm yaratılması ve isminin başına ya da sonuna genellikle “intense”, “sport”, “l’eau” ya da “fresh” gibi kelimeler eklenerek piyasaya sürülmesine verilen isim.
Jenerik: İngilizce karşılığı “generic” olan, sıradan ve özelliksiz anlamına gelen sıfat.
Gourmand: Yiyeceği andıran tatlı parfüm.
A-F arası markaların değerlendirmeleri için tıklayınız.
Givenchy, neredeyse bütün serilerine yeni bir flanker ekledi 2015 yılında. 1998 yılında çıkan Pi’ye saygımdan dolayı büyük bir heyecanla beklediğim Pi Extreme (E), kült statüsündeki Pi’nin tatlılığını balzamik notalarla sağlamaya çalışan odunsu destekli bir flanker. Bir şeyleri zorlama buluyorum ama ne olduğunu hala adlandırabilmiş değilim... Live Irresistible (K) ise etrafta sıkça duymaya alıştığımız yanık pamuk şeker parfümlerinin klasik “Irrsesitible” tarzındaki yorumu.
Geçtiğimiz yıl sürekli karşımıza çıkan Dahlia Divin’ın EdT versiyonu olan Dahlia Divin Eau de Toilette (K), orjinalinin turunçgil ağırlıklı vanilya ile desteklendiği, EdP’sinden çok daha başarılı bulduğum bir tasarım. Gentlemen Only Casual Chic (E) ise suya sabuna dokunmayan, ferah bir parfüm.
Gucci, geçtiğimiz yıl tek kurşunla hedefi vurmaya çalışan markalar arasında. Büyük yatırımların ürünü olan Gucci Bamboo (K), ortalamanın bir tık üzeri, tatlı bir zambak parfümü. Parfümün genel beğeniye hitap gücü ise oldukça yüksek. Şişe tasarımını çok beğendiğim Bamboo'nun 2016 yılında en az iki flankerını bekliyorum.
Guerlain – Dior gibi “Cologne” flankerları üzerine kurulu bir yıl geçirdi Guerlain. La Petite Robe Noire Eau Fraiche (K), bayram şekeri kıvamında, yeşilliklerle açılan badem, fıstık, gül ve tonka fasulyesinin şahane bir harmanı. Gün boyu keyifli bir yolculuğu vaad eden, yılın en başarılı parfümleri arasında yer alıyor La Petite Robe Noire Eau Fraiche. L’Homme Ideal Cologne (E) ise geçtiğimiz yıl sıkça karşımıza çıkan L’Homme Ideal’e –bolca turunçgil eklenerek, tonka fasülyesinin çıkarıldığı hoş bir tasarım. Çok merak ettiğim Habit Rouge Dress Code (E) ve Shalimar Cologne (K) maalesef buralara uğramazken Aqua Allegoria koleksiyonuna eklenen Teazzurra (U), çaylı ve yeşillikli hoş bir parfüm olmuş.
Hermès – Baş parfümörü Jean-Claude Ellena’yı emekliye ayırmaya hazırlanan Hermès, 2015 yılını da bir önceki yıl gibi flankerlar ile geçirdi. Equipage Geranium (E), ilk çıkan Equipage benzeri, Ellena’nın imza dokunuşları ile yeniden hayat bulan modern bir dede.
Jardin koleksiyonunun yeni üyesi Le Jardin de Monsieur Li (U) serinin genel karakterine uygun sade bir yasemin ve turunçgil parfümü. Kanaatimce Jean-Claude Ellena’nın fazla özenmediği tasarımlardan biri… Yılın son denemesi Jour d’Hermes Gardenia (K) ise ferah ve yeşil hissiyatı olan bol sümbülteber destekli bir gardenya parfümü. Hermes’e bağlanan ümitleri boşa çıkarmayan, risksiz bir tasarım.
Hugo Boss – Jenerik gececi parfümü tarifi vereyim mi? Üst notalara sentetik bir vanilya koy, altını tarçın, vanilya ve birkaç meyve ile destekle, yüksek ateşte bütün notalar birbirine geçene kadar kaynat, al sana Boss Bottled Intense (E) . Beğenen çok beğenir, bolca iltifat da toplar. Bakmayın bana… Boss The Scent (E) de modaya uygun olarak biraderinin deri ve zencefilli hali. Birçok parfüme benzeyen bir başka jenerik parfüm… Hugo Woman Eau de Parfum (K) ise yine turunçgil ve meyve ekseninde gezinen temiz hissiyatlı bir parfüm. Bu sanki diğerlerinden bir tık daha iyi…
Issey Miyake’nin 2015 yılındaki en önemli atılımı Nuit d’Issey Parfum (E) oldu. Geçtiğimiz yıl çıkan Nuit d’Issey EdT’nin fersah fersah ilerisinde derin ve gizemli bir tasarım Nuit d’Issey Parfum. Harmanda alttan alttan gelen bir yapaylık hissedilse de tarzının en iyi örneklerinden biri Issey Miyake’nin son tasarımı.
Jean Paul Gaultier, farklı şişe flankerları dışında tek bir parfüme imza attı tüm yıl boyunca. Umutla beklediğim Ultra Male (E), bu yıl beni en kırıklığına uğratan parfümlerin başında geliyor. La Male’a armut eklenerek ulaşılmış Ultra Male, son dönem sakız kıvamındaki parfümlere benziyor. Ultra fail!
John Varvatos’un 2015 tasarımı Dark Rebel (E), içkili, derili ve tütünlü başlayıp ilk anda etkileyen parfüm. Dark Rebel zaman geçtikçe fazlaca sentetik hale gelmese yılın en başarılı ana akım parfümlerinden biri olabilirdi... Yine de karanlık ve etkileyici açılışını tecrübe etmek bile güzel.
Karl Lagerfeld, yine yılı etkisi kanıtlanmış reçetelerin muadillerini kullanarak geçirdi. Karl Lagerfeld Private Klub for Men (E); biber, menekşe ve gülün ortalama üzeri yorumu. Diğer Karl Lagerfeld tasarımları gibi jenerik bir parfüm olsa da tarzı sevenlerini mutlu edebilecek bir tasarıma imza atmış Nicolas Beaulieu. Yine Karl Lagerfeld, yine ferahlı piyasa parfümü dedirten Karl Lagerfeld Private Klub for Women (K) ise rahatsız edici bir yanı olmasa da birbirinin kopyası turunçgil bombalarına en son eklenen sıra arkadaşı…
Kenzo – Kenzo Jungle’dan bahsetsem, onun ne kadar özel bir parfüm olduğunu anlatsam… Ya da Jungle L'Elephant’ın aslında Dominique Ropion’un en uç tasarımlarından biri olduğunu söylesem? Sanırım çok geride kaldı o günler… Markanın 2015 tasarımı olan Flower by Kenzo L`Elixir (K), Alberto Morillas imzalı pralin, vanilya ve ahududu ekseninde dönen “ortama girince herkes beni fark etsin, iltifat toplayayım” parfümü. Neyse ki derin ve karanlık yapısıyla seleflerinden bir adım ötede. Yılın bir diğer girişimi olan Totem serisiyle de ferahlı (jargona yeni terimler kazandıracağım), turunçgilli ve odunsu jeneriklerinin sayısını arttırdı ünlü marka.
Lacoste, 2015 yılında L.12.12 koleksiyonuna Pour Elle Elegant (K), Pour Elle Natural (K) ve Pour Elle Sparkling (K)’i ekledi. Kimseyi rahatsız etmeden “temiz temiz kokayım” tayfayı seviliyorsa şans verilebilir.
Lalique - Yılın en özgün parfümü Living Lalique (K) ile Lalique’ten geldi. Kadife gibi dokusuyla akıp giden bir sandal ağacı ve vetiver parfümü Living Lalique. Tek kusuru neredeyse hiç kokmaması… Gün içinde parfüm tazeleme ile sorunu olmayanların imza parfümü olabilir Richard Ibañez imzalı Living Lalique. Merakla beklediğim Encre Noire A L`Extreme (E) ise buralara hiç uğramadı.
Lancome – Yaklaşık üç yıldır rakip markaların La Vie Est Belle kopyalamasına daha fazla dayanamayan Lancome da sonunda kendi parfümü kopyaladı 2015 yılında. La Nuit Tresor (K), La Vie Est Belle’in orkide ve biraz da gül eklenmiş hali. Orjinaline %80 sadık, ama kopya işte… Markanın yıl içinde pazara sunduğu diğer bir parfüm olan La Vie Est Belle L'Eau de Parfum Intense (K) ise satış danışmanlarına göre La Vie Est Belle’in daha “yoğunu”. Departman mağaza onaylı İngilizce dersi isteyen var mı?
L’occitane, 2015 yılını en yoğun geçiren markalardan biri oldu. Uygun fiyata kaliteli parfüm tavsiyelerimde ilk sırayı kimselere kaptırmayan markanın geçtiğimiz yıl en önemli atılımı Eau de Cedrat (E) oldu. Sedir desteğinde hoş bir bergamot parfümü Eau de Cedrat. Iris Bleu & Iris Blanc (K), şeftali desteği ile tam kararında, tatlı bir iris parfümü iken Oud & Rose (K), bıkkınlık gelen tarzın güçlü bir örneği. Yılın sonlarına doğru tanıtılan Pierre Herme koleksiyonu ise yaz için güzel alternatifler barındırıyor. Özellikle Pamplemousse Rhubarb (U), sıcak havalarda imza parfümü yapılabilecek kadar güzel ve doğal bir turunçgil parfümü.
Loewe, yılı sessiz geçiren markalardan biri oldu. Markanın erkek kullanımı için pazara sunduğu flanker Solo Loewe Cedro (E)’nun formulu: Solo Loewe + odunsu notalar. Loewe Solo sevenler muhtemelen Solo Loewe Cedro'yu da sevecektir.
Marc Jacobs – Markanın 2007 yılında pazara sunduğu ve o yıldan beri 3489 flanker tasarladığı Daisy; "Ayşegül Tatilde", "Ayşegül Üniversiteli Oldu" ve "Ayşegül Merve’lerde Kaldı" tarzındaki maceralarına devam ediyor. Markanın 2015 yılında pazara sunduğu Decadence (K) ise harmanı bir kenara bırakırsak yılın en iyi şişe tasarımı ödülünü alır benden!
Michael Kors, Gold Collection ile belki de markanın bugüne kadarki en başarılı tasarımlarına imza attı. Özellikle rafine yasemin ve amber yorumuyla White Luminous Gold (K), çıtayı oldukça yüksek tutan bir tasarım. Turunçgil destekli çiçeksi parfümleri sevenler için 24K Brilliant Gold (K) da hoş bir alternatif.
Mont Blanc - 2015 yılı kırmızı meyve destekli gül parfümlerinden geçilmiyor. Tarzın en başarılısını belirlemek gerekiyorsa o da Lady Emblem (K) olurdu herhalde. Risksiz, hoş bir parfüm Lady Emblem. Ne yazık ki satış danışmanları siz sormadan bu parfümü önermeyecek. Israrla isteyiniz!
Narciso Rodriguez – 2014 yılının parfümü olarak gösterdiğim Narciso’yu tasarlayan marka, rehavete kapılmadan 2015 yılını da başarıyla geçirdi. Yeni For Her flankerı Narciso Rodriguez For Her L'Absolu (K), paçuli desteğinde sümbülteber ve yaseminle şahane bir misk parfümü. Floral musk tarzı nasıl olur, onun dersini vermiş Aurelien Guichard.
Bu yıl da zirvenin en güçlü adaylarını barındırıyor Narciso Rodriguez. 2015 yılında tanıtılan Narciso Eau de Toilette (K) geçtiğimiz yıl hayran kaldığım Narciso EdP’nin biraz daha “casual” hali. Narciso Rodriguez for Him Bleu Noir (E)’ı ise her gittiğim yerde aradım. Hala arıyorum!
Nina Ricci - Yine Francis Kurkdjian yine gül, yine beyaz çiçekler... Başlangıcı fazla çarpıcı olmasa da açıldıkça açılan, yılın umut vadeden tasarımlarından biri Nina Ricci L’Extase (K). Francis Kurkdjian, çiçek parfümü yapmayı iyi biliyor.
Paco Rabanne – Gözümde fast food’dan farksız bir marka Paco Rabanne. 2015 tasarımı, boy boy reklamlarını gördüğümüz Olympea (K), yasemin üzeri ucuz bir vanilyanın kullanıldığı pazarlama balonu. Trendy olsun diye biraz da tuz ekle… Al Olympea’yı, vur Goldea’ya…
Ünlü marka bu yıl Invictus ve 1 Million’ı karıştırmış, üst notalara turunçgil ekleyip gülle destekleyerek 1 Million Cologne (E)’a ulaşmış. Nihai ürün, tasarım açısından artistik bir değer taşımasa da başarılı bir pazarlama ikonu. Yazın hit olur 1 Million Cologne… Demedi demeyin!
Prada - Geçtiğimiz yıl bir Le Male flankerı da Prada tasarladı !%&? Merak etmeyin markaları karıştırmadım. Zira Luna Rossa Sport (E), Jean Paul Gaultier Ultra Male’dan daha çok Le Male’a benziyor. Hem de flanker niteliği taşıyacak kadar da zenginleştirilmiş bir harmana sahip... Spor ve gülle alakası olmayan Luna Rossa Sport (ismindeki uyumsuzluğu saymıyorum), yılın en dikkat çekici tasarımlarından biri.
Ralph Lauren, şimdiye kadar tasarlanan en gerçekçi ana akım oud parfümü olarak nitelendirdiğim Polo Supreme Oud (E)’u görücüye çıkardı 2015 yılında. Odunsu notalar ve tarçın desteğiyle tam kararında, derin bir parfüm Supreme Oud. Markanın bu hamlesinden sonra, yakın zamanda çıkacak olan Supreme Leather’ı da merakla bekliyorum. Neyse ki bir yanlış bir doğruyu götürmüyor da Polo Red Intense için markanın üzerine fazla gitmiyorum. 2013 yılında çıkan kırmızı meyve destekli amber ve kahve kompozisyonunun, en az kendisi kadar sentetik, bir tık daha güçlendirilmiş versiyonu Red Intense.
Roberto Cavalli – 2014 yılını hızlı geçiren Roberto Cavalli, 2015’te ivmeyi biraz düşürdü. Roberto Cavalli Essenza (K), jenerik pamuk şeker kokularına kalbur üstü bir ekleme olarak raflarda yer alırken, Paradiso (K) yılın trendi olan meyveli ve yeşillikli hoş bir yasemin parfümü
Salvatore Ferragamo – “Parfümle kompliman almanın sırrının Alberto Bey’de saklı olduğunu anlayan markalar 2015’te birer birer çalar yetenekli parfümörün kapısını. Her biri ferahlı (terim jargona yerleşti mi?) sentetik bombalar istemektedir. Çünkü özgün tasarımlar yerlerini, 17 metre öteden algılanan kimyasal sıvılara bırakmıştır çoktan… Alberto, şanına yakıştırmasa da, utana sıkıla denemelerinden birini uzatır viskisini yudumlayan Salvatore’ye…” diye uzayıp gidiyor 2015 çıkışlı sucul destekli turunçgil parfümü olan Acqua Essenziale Colonia (E)’nın hikayesi.
2015 yılında 9 farklı markaya 18 ayrı parfüm yapan Alberto Morillas’ın geçtiğimiz yıl Salvatore Ferragamo için tasarladığı diğer parfüm ise Emozione (K). Kadife gibi akıp giden karanlık bir menekşe Emozione. Ünlü parfümörün 2015 yılında ana akım markalar içinde tasarladığı en başarılı parfüm diyebilirim Emizione için.
Thierry Mugler, yılı sessiz sedasız geçirdi. A*Men Ultra Zest (E), Pure Havana ve Pure Malt tarzını bozmadan aynı serinin portakallısı olarak seriyi devam ettiren bir tasarım. Ultra Zest’in rahatsız eden yanı da yok fark yaratan bir yanı da…
Tom Ford – Kadın kullanımı için pazarlanan yılın en başarılı parfümü Tom Ford imzasını taşıyor. Sonia Constant’ın tasarladığı Noir Pour Femme (K); sandal ağacı, amber ve vanilyanın en güzel hallerinden biri. Erkek kullanımı için pazarlanan Noir Extreme (E) ise Noir Pour Femme’in gücü azaltılmış versiyonu desem yeridir. Her iki parfüm de uniseks kullanıma uygun, cesur tasarımlar.
Markanın 2015 yılında görücüye çıkardığı bir diğer tasarım Black Orchid Eau de Toilette (K) ise daha az boğucu Black Orchid olarak tanımlanabilir. Naif turunçgil destekli açılışıyla, hafif bir Black Orchid isteyenlerin derdine derman olacak gibi görülüyor yeni EdT.
Valentino – Geçtiğimiz yıl tanıtılan Uomo’nun başarısının ardından kadın kullanımı için elleri sıvayan marka, 2015 yılında Valentino Donna (K)’yı görücüye çıkardı. Donna, Valentino Uomo’nun gülle desteklenip daha feminen hale getirilmiş versiyonu. Yılın en başarılı parfümörlerinden olan Sonia Constant'ın Antoine Maisondieu ile birlikte çalıştığı “yemelik” bir kompozisyon Valentino Donna.
Yves Saint Laurent, 2009 yılında yıldız takım Anne Flipo, Pierre Wargnye ve Dominique Ropion’un birlikte tasarladığı La Nuit de l`Homme, halen en çok satan erkek parfümleri arasında yer alıyor. Parfümün üst notalarına şahane bir iris notası ve menekşe eklenerek ulaşılan yeni flankerı La Nuit de L'Homme L'Intense (E), geçtiğimiz yıl parfüm severler ile buluştu. 20 dakika sonra selefinin neredeyse aynısı olan parfümün dip notalardaki sentetik hissiyat ise hala devam etmekte..
18 Ocak 2016 Pazartesi
2015 Yılı Ana Akım Parfüm Raporu - Bölüm 1
Neydi o müşteri
başına iki satış danışmanının düştüğü yılbaşı çılgınlığı? 2. ürüne yüzde bilmem
kaç indirim, havada uçuşan hediye çekleri, para puanlar… Parfüm alışverişine
çıkan masum müşterinin kafasını karıştıran kampanyalar yetmezmiş gibi üzerine
bir de “bu size çok yakıştı”, “çok kalıcı”, “yılın ödüllü parfümü”, “o şekilde
kâğıdın kokusu da gelir”, “bu parfümün molekülleri sizinle birlikte hareket
ediyor” gibi cümleler eklenince en kişisel alışverişlerden olan parfüm seçimi,
korkulu rüya haline gelmekte. Günün sonunda elde kalan ise neden tercih
edildiği anlaşılamayan bir, hatta kampanya hatırına satın alınan birden fazla
kokulu sıvı ve mutsuz son… Zorlu parfüm alışverişine biraz olsun rehberlik
edebilmesi adına, bu yıl da ana akım parfüm raporunu paylaşmak istedim.
Niş parfüm raporunda
da bahsettiğim gibi 2015 yılını “parfümde füzyon” yılı olarak tanımlıyorum. Niş
parfüm evleri strateji olarak ana akım parfüm evlerinin izinden giderken, fark
yaratmak isteyen ana akım parfüm evleri (alışkanlıktan yazıyorum, doğrusu moda
evleri olacak) de niş parfüm evlerinin tarzında tasarımlara yönelmiş
durumdalar. Tabi bunun yanında her zaman olduğu gibi markaların büyük çoğunluğu
da yılı özgünlükten uzak, birbirinin kopyası tasarımlar ve flankerlarla geçirdi.
Neyse ki bu yıl sentetik oud tasarımlarından ve yanmış pamuk şeker kokularından
bir nebze olsun kurtulduk. Şimdilerde etrafımızı meyveli çiçek kombinasyonları
sardı.
Satış odaklı
stratejinin sonucu olarak parfümörler, sanatlarını konuşturamaz hale gelmiş
durumda. Yeni ürün tasarım süreci, ünlü bir parfümörün ismini kullanarak,
pazarlama araştırmalarının sonuçlarına göre parfüm üretimi olarak algılanır
oldu. “Herkesin hoşuna gitmesi” amacıyla çıkılan yolda, doğal olarak tüm
parfümler birbirine benzemeye, hatta birbirlerinin kopyası olmaya başladı. Bir
de bu durumun üzerine maliyetleri azaltmak için hammaddelerin kalitesinden
verilen taviz eklenince sokaklar sentetik bombalardan geçilmez hale gelmiş oldu.
Maalesef pazarın kalitesi günden güne düşüyor.
Ana akım markaların
erkek kullanımı için piyasaya sürdükleri parfümlerden beklentim düşmüş olsa da
kadın kullanımı için pazarlanan parfümlerde halen umutluyum. Nedenini ise şöyle
yorumluyorum: Erkek parfümlerinin tasarımındaki tek kriter, “karşı cinsin hoşuna
gitmesi” olarak indirgenmişken, kadın için pazarlanan parfümlerde “fark yaratma”
çabası kendini gösteriyor. Dolayısıyla erkek parfümleri, Biscolata erkeği
kıvamında “tek bir adam” olmaya çalışırken kadın parfümlerinde “özel olabilen”
tasarımlar, genel beğeni kaygısı taşımadan tercih edilebiliyor.
2015 yılında ana akım
parfüm markaları adına ülkemizdeki en önemli gelişme Atelier Rebul
mağazalarının peşi sıra AVM’lerde boy göstermeye başlaması oldu. Konsept olarak
sağlam temeller üzerine kurulan markanın biraz daha özgün tasarımlara yönelirse
uluslararası alanda da bizi başarıyla temsil edeceğine inanıyorum. Zira Atelier
Rebul tasarımı olan Royal Oud, hem ismi hem de harmanı ile Creed’in Royal Oud’unu,
markanın imza parfümü İstanbul ise Costume National Homme’u andırıyor.
Son yıllarda
markalar kısa dönemli hedefler uğruna, uzun dönemli en büyük getiri olan
“müşteri” faktörünü göz ardı etmekte. Sonuç olarak aklı iyiden iyiye
karışmış olan tüketici, birbirinin kopyası olan parfümlerden birini ancak satış
danışmanının “etkileyici” sözleriyle tercih eder hale geldi. Gelinen son
noktaya bakıldığında da aksi pek mümkün değil. Zira yardım almadan raflardaki
parfümleri denemeye niyetlenen müşteri pek hoş karşılanmıyor. “Ne tarz bir
parfüm istiyorsunuz? Ben yardımcı olayım.” söz öbeğini ikinci kez işittikten
sonra rahat hissetmek de pek mümkün değil. Hal böyleyken; iyisiyle,
kötüsüyle, olay yaratanı ve gereksiziyle 2015 yılı ana akım parfüm raporu
sizlerle…
Kullandığım kısaltma
ve terimler;
(K): Kadın
kullanımı için pazarlanan parfüm
(E): Erkek
kullanımı için pazarlanan parfüm
(U): Her iki
cinsiyetin kullanımına yönelik pazarlanan parfüm
Flanker:
Ticari başarı yakalayan parfümün içeriğine belli bir oranda sadık kalınarak ya
da tamamen değiştirilerek yeni bir parfüm yaratılması ve isminin başına ya da
sonuna genellikle “intense”, “sport”, “l’eau” ya da “fresh” gibi kelimeler
eklenerek piyasaya sürülmesine verilen isim.
Jenerik:
İngilizce karşılığı “generic” olan, sıradan ve özelliksiz anlamına gelen sıfat.
Gourmand:
Yiyeceği andıran tatlı parfüm.
Armani,
geçtiğimiz yıl olduğu gibi 2015 yılını da bolca flanker ile geçirdi. Acqua
di Gio Profumo (E), düşünce ve tasarım
açısından “flanker böyle olur” dedirten, hissiyat bakımından sınıfta kalan bir parfüm.
Gio Profumo’nun tasarımcısı Alberto
Morillas, Jamais le Dimanche’ta yaptığı gibi sucul notalarla tütsüyü
bir arada kullanarak basmakalıp işlerden sıyrılan özgün bir harman yaratmış
ancak parfümün içeriğinde öylesine yoğun sentetik kullanımı var ki bir süre
sonra kalite hissiyatı kademeli olarak düşüyor.
Armani Code Satin (K)
pralin ile tatlandırılmış, kadın kullanımı için pazarlanan denediğim en başarılı
Armani Code Woman flankerı. Armani Code Special Blend (E) ise tütünden gelen açılıştaki derin hissiyatın dışında
neredeyse orjinali ile birebir aynı, deyim risksiz bir flanker. İmza
parfümü Code olup da minimal bir farklılık arayanlar için tasarlanmış edasında
“olsa da olur, olmasa da olur” bir parfüm.
2013 yılında dirilen
Eau Pour Homme koleksiyonunun yeni üyesi Armani Eau de Cèdre (E), bergamot ve sedirle zenginleştirilmiş güzel bir flanker. Tabi
diplerde yer alan klasik Armani sentetikleri kaçınılmaz... Sağda solda
duymaktan bıkkınlık gelen Si ise 2015 yılında Si Eau de Toilette (K) olarak karşımıza çıktı. Armani, Si’nin “bayık” havasını tıraşlayıp,
üzüm ve armut eklemiş yeni Si EdT’ye. E fena da olmamış bu sefer…
Azzaro - Azzaro Chrome Intense (E), sentetik sucul tayfanın 2015 temsilcisi. Bol iltifat toplayacak,
tarzına göre bol performanslı bir parfüm. Chrome’un sentetik yapısı ile sorunu
olmayan Chrome Intense’i baş ucu parfümü yapabilir.
Bentley,
farklı bir strateji ile yeni parfümünün iki farklı versiyonu ile pazara giriş
yaptı. Infinite Eau de Toilette (E), lavantanın rafine dokunuşu ile
Terre d’Hermes kafasında ferah bir parfüm. Infinite Intense (E) ise Infinite
EdT’nin piyasacı kardeşi. Infinite’ı Intense yapacağım diye balsamik notalar ve
bolca misk ekle, turunçgilini de çıkar, al sana zorlama Infinite Intense.
Burberry de
2015 yılını flankerlar ile dolu dolu geçirdi. Markanın yaptığı tüm yatırımlara
değdiğini düşündüğüm My Burberry Eau de Toilette, geçtiğimiz yıl çıkan My Burberry’nin
sevmediğim taraflarının tıraşlandığı, neredeyse pastel boya hissiyatı veren
doğallığıyla çiçek yapraklarının harmanlandığı hoş bir tasarım. My Burberry
ismini çok seven marka, 2016 içinde parfümün erkek versiyonu da çıkarmaya
hazırlanıyor. Burberry’nin yıl içinde
görücüye çıkan ikinci parfümü Brit Rhythm for Her Floral (K), Francis Kurkdjian imzalı zengin ve bir o kadar da
sade leylak parfümü. Parfümörün imzası niteliğindeki cilalı hissiyat da harmana
oldukça yakışmış.
Burberry Brit Sheer (K) ise My Burberry gölgesinde kalan temiz hissiyatlı meyveli şakayık
çiçeği. Girişte de bahsettiğim gibi, 2015’in trendi meyve ve çiçek kombinasyonları… Markanın erkek
kullanımı için pazara sunduğu Burberry Brit Splash for Men (E) de biberiyle ve menekşe destekli sucul
bir parfüm. Fazla özellikli bir tasarım olmasa da yaz mevsimi için hoş bir
alternatif.
Bvlgari - Ana
akım parfüm endüstrisi bu yıl bolca “tuz” notası kullandı. Aqva Divina (K), Alberto
Morillas imzalı tuzlu, odunsu ve ferah bir parfüm. Uçlarda yer alan tarzıyla
herkese hitap etmese de denemeye değer, özgün bir tasarım. Markanın 2015
yılında en çok yatırım yaptığı silahı ise Goldea (K). Yasemin, ylang ylang ve
böğürtlen ekseninde gezinen jenerik bir parfüm Goldea. Harmanda bir eksiklik
var ama nerde?
Calvin Klein cephesinde
her yıl olduğu gibi Summer’lar, Eternity’ler ve Euphoria’lar havada uçuştu. Eternity
Now For Men (E), vanilya ve sentetik bir hindistan cevizi olarak yer buldu
pazarda. Yeni parfüm, Eternity ile hiç mi hiç alakası olmayan bir flanker. Serinin
kadın kullanımı için pazarlanan versiyonu Eternity Now For Women (K) da temiz hissiyatlı (deterjandan hallice) çiçek ve meyve parfümü. Tarzın
onlarca örneği varken buna gerek var mı? Hiç sanmıyorum… Reveal Men ise bu yıl denediğim en başarısız deneme olabilir. Garip bir tatlılık
hariç parfümden hiçbir şey anlamadım… Tekrar tekrar denedim, yine anlamdım. Oysaki
geçtiğimiz yıl çıkan kadın versiyonu ne kadar da güzeldi…
Cartier,
çizgisini bozmayan istikrarlı bir marka. 2014 yılının en başarılı ana akım
parfümlerinden biri olduğunu düşündüğüm La Panthere’in hayvansal hissiyatı
çıkarılmış flankerı La Panthere Legere (K) parfüm severlerin beğenisine
sunuldu 2015 yılında. Temiz hissiyatlı pudramsı bir çiçek parfümü olan La
Panthere Legere, yılın en kaliteli tasarımları arasında yer alıyor.
Carven - Francis
Kurkdjian bu yılın en karakteristik çiçek parfümlerine imza atan isim. Ünlü
parfümörün Carven için tasarladığı L’Absolu (K), sümbülteber ve irisin güzel
bir harmanı. En iyiler arasına oynayacak kadar güçlü olmasa da es geçilmemesi
gereken bir parfüm L’Absolu.
Carolina Herrera – Markanın 2015 yılında tanıtılan parfümü CH Men Prive (E), Dior Sauvage ile birlikte yılın en
çok pazarlama araştırmasına tabi tutulan parfümü diye tahmin ediyorum. Herkesin
beğenisini kazanabilmek için tasarlanan bir tonka fasülyesi ve deri parfümü CH
Men Prive. Bu tarz tasarımlar benim
için hiçbir şey ifade etmese de parfümün bolca iltifat topladığını kabul
etmeliyim.
Chanel, 2015
yılını sessiz sedasız geçirdi. 2007 çıkışlı No 5 Eau Premiere (K)’i elden geçiren marka, şanına yakışır bir
iterasyona imza atmış. Pudramsı hissiyatıyla şahane bir ylang ylang ve sandal
ağacı parfümü yeni No 5 Eau Premiere.
Chloé – Mesafeli olduğum marka Chloé, bu yıl biraz olsun sempatimi kazanabildi. See
by Chloe Si Belle (K), gardenya ve beyaz çiçeklerden oluşan, temiz hissiyatlı
parfüm. Markanın çizgisinden pek haz etmesem de yeni parfümün serinin en başarılı tasarımı olduğunu söyleyebilirim.
Costume National – Markanın yeni parfümü Soul (E), 2015 yılında ana akım parfümlerin niş parfümlere benzemeye çalıştığının
en belirgin örneği. Usta parfümör Dominique Ropion imzalı Soul, deri ve baharat
destekli derin bir oud parfümü. Markanın 2013 yılında çıkan ve halen anlam
veremediğim tasarımı Cyber Garden’ın ardından ilaç gibi geldi Soul.
Davidoff - Cool Water Tender Sea Rose, Cool Water Man Summer Seas, Cool Water Sea Rose Summer Seas, Cool Water Woman Summer Seas, Davidoff Cool Water National Geographic Pristine Seas
Yukarıda ismi
geçenler, Davidoff’un 2015 yılında çıkan parfümlerinin isimleri. Sardıkları
tütünlerden kafası iyice güzelleşen marka, yılı en güzel isim tamlamalarını
bulan personeline prim vererek geçirdi. Önümüzdeki yıl marka hakkında bir
şeyler yazabilmek adına purolarını mercek altına almayı düşünüyorum.
Diesel, yılı bolca
şeker atılmış portakal çiçeği parfümü olan Loverdose Red Kiss (K) ile geçirdi.
Tarzın çok daha başarılı örnekleri varken, Loverdose Red Kiss beyhude bir
deneme…
Dior – 2014
yılına damgasını vuran marka, pazarlama alanında 2015’i dolu dolu geçirse de
tasarım olarak sınıfta kaldı. Herkesi aynı anda mutlu etmenin olabileceğine
inanan marka, yılın belki de en büyük pazarlama araştırmasının sonucu olarak, reklam kampanyasında Johnny Depp’in yer aldığı Sauvage (E)’ı pazara sundu.
Kelimenin tam anlamıyla “little little into the middle” parfümü Sauvage.
Nedeni, piyasadaki erkek parfümlerinin birçoğuna benziyor olması. Bol bol
iltifat alıp hedefi tutturacak ancak ruhu olmayan bir parfüm tasarlamış
Francois Demachy. Yıl içinde tanıtılan Eau Sauvage Cologne (E) ve Fahrenheit
Cologne (E) ise buralara hiç uğramadı.
DKNY –
Geçtiğimiz yıl 12 parfüm tasarlayan DKNY, 2015 yılında 9 parfümle kendi
rekorunu egale edemedi. 9 parfümün tümü de flanker olunca haliyle 1 parfüm bile
etmedi toplamda.
Dolce & Gabbana, yılı yine risk almadan geçirdi. Görücüye çıkardığı her iki flanker da
orijinal hallerinden çok farklı olmayan, deyim yerindeyse müşteriyi canlı
tutmak adına tasarlanan parfümler. The One Essence (K), 2006 yılında çıkan
selefi gibi vanilyalı şeftali suyu kıvamında ilerliyor. Sonradan harmana dâhil
olan çiçekler bile aşırı tatlılığı dengeleyemiyor. The One for Men Eau de Parfum (E) ise The One (E) sevenler için aynı
parfümün biraz daha derin versiyonu. The One sevip performansından şikayet
edenler için yine değişen bir şey yok bu flankerda da… Bana göre sıradan bir
zencefil ve tütün parfümü iken, birçok parfüm severin vazgeçemediği tek
parfüm The One.
Elie Saab yine
emin adımlarla zirveye oynayan markalar arasında. Le Parfum Resort Collection
(K), Le Parfüm serisinin en başarılı flankerı. Sıcak havada kullanmaya uygun,
meyveli çiçekli İtalya sahilleri gibi parfüm tasarlamış Francis Kurkdjian.
Bravo!
Ermenegildo Zegna, niş pazarlanan Essenze koleksiyonuna ağırlık verip ana akım serisini
nadasa bıraktı bu yıl.
Estée Lauder,
yılın en çok reklam veren parfüm markası olabilir. Zira bu yıl en fazla
reklamını gördüğüm parfüm Modern Muse Le Rogue (K). Büyük beklenti yaratan
ancak gül ve kırmızı meyveler ekseninde dolanan standart bir tasarımın dışında
pek bir şey vadetmeyen pazarlama harikası yaratmış Estée Lauder. Parfümün koku
karakterinin klişe olmasına rağmen harmanının oldukça kaliteli olduğunu
belirtmeliyim. Bir başka Modern Muse flankerı olan Modern Muse Parfum (K) de muhtemelen bu yazı yayınlandıktan
kısa bir süre sonra piyasada olacak.
Fendi – 2014
yılının en başarılı parfümlerinden Leather Essence’ın ardından L'Acquarossa
Elixir (K)’i merakla bekliyordum. Ancak
Fendi’nin ülkemizdeki dağıtıcısı benimle aynı heyecanı paylaşmıyor olacak ki,
parfüme hiçbir yerde rastlamadım…
Ferrari, 2015
yılında çıkardığı üçleme ile parfüm pazarında iyiden iyiye yer edinmeye
kararlı. Serinin en başarılı parfümü ana akım parfümler arasında denediğim en
başarılı portakal çiçeği parfümlerinden biri olan Bright Neroli (U). Sıcak
havalarda bolca sıkılıp güvenle gezilecek cinsten bir tasarım. Noble Fig (U) incir
notasının hakkını tam olarak vermese de fena sayılmayacak yeşilli ferahlı bir
parfüm iken Pure Lavender (U), piyasada 938 örneği bulunan gececi parfümlerine
özenen sentetik bir lavanta denemesi.
2015 Yılı Ana Akım Parfüm Raporu - Bölüm 2
2015 Yılı Ana Akım Parfüm Raporu - Bölüm 2
15 Ocak 2016 Cuma
2015 Yılı Niş Parfüm Raporu - Bölüm 2
2015 Yılı Niş Parfüm Raporu'nun ilk bölümünde yılın özeti,
sektör bazlı gelişler ve parfüm evlerinin 2015 yılı içindeki aktiviteleri yer
almakta. İkinci ve son bölümde de alfabetik sırayla marka bazlı
değerlendirmeler devam ederken geçtiğimiz yıl olduğu gibi, ana akım parfüm
raporunun da kısa bir süre sonra sitede yer alacağı bilgisini vereyim.
Kullandığım kısaltma
ve terimler;
(K): Kadın
kullanımı için pazarlanan parfüm
(E): Erkek
kullanımı için pazarlanan parfüm
(U): Her iki
cinsiyetin kullanımına yönelik pazarlanan parfüm
Flanker:
Ticari başarı yakalayan parfümün içeriğine belli bir oranda sadık kalınarak ya
da tamamen değiştirilerek yeni bir parfüm yaratılması ve isminin başına ya da
sonuna genellikle “intense”, “sport”, “l’eau” ya da “fresh” gibi kelimeler
eklenerek piyasaya sürülmesine verilen isim.
Jenerik:
İngilizce karşılığı “generic” olan, sıradan ve özelliksiz anlamına gelen sıfat.
Gourmand:
Yiyeceği andıran tatlı parfüm.
Indie House:
Nispeten düşük bütçeli, üretim miktarı ve dağıtım ağı sınırlı butik parfüm evi.
Not: Markalar
alfabetik olarak sıralanmıştır.
Frédéric Malle – Çizgisini bozmayan nadir markalar arasında yer alıyor Frederic Malle. 2015
yılında tanıtılan Cologne Indélébile (U), markanın ununu elemiş
eleğini asmış olduğunun somut göstergesi. Yüzlerce kez tekrarlanan çatıyı bir
de usta parfümör Dominique Ropion yorumlamış Cologne Indélébile ile. Sonuç mu?
Parfümün adından da markadan da ne bekleniyorsa o. Jenerik ama kalite hissiyatı
son derece yüksek bir tasarım… Yılın sonlarına doğru tanıtılan Monsieur (E) ise
henüz raflara teşrif etmiş değil. Parfümün tasarımcısının Bruno Jovanovic
olması merakımı bir kat daha arttırıyor.
Gabriella Chieffo, yeni tanıştığım ve hayran olduğum bir parfüm evi. Markanın 2015 çıkışlı
her iki tasarımı da Art and Olfaction ödüllü sahibi genç yetenek Luca Maffei
imzalı. Acquasala (U) bol tuzlu
bir deniz kenarı parfümü. Kimyon, iris ve odunsu notaların desteğiyle, tarzın
şimdiye kadar denediğim en zengin örneği desem yeridir. Variazione di Ragù (U) ise bol baharatlı, alttan alttan
derinin hissedildiği odunsu bir parfüm. Kış aylarında kullanımı ayrı bir keyif
veren Variazione di Ragù, bu yıl
favori parfümlerim arasında yer alıyor.
Hayari bu yıl An Exceptional Rose Collection adında bir seri ile görücüye çıktı. Sidonie Lancesseur imzalı Rose Chic (K) de diğer tasarım Amour Elegant (K) da oldukça özellikli parfümler olsa da serinin yıldızı oldukça derin ve yoğun bir balzamik amber parfümü olan FeHom (E). Sandal ağacı ve vanilyanın desteğiyle usta işi bir tasarıma dönüşen FeHom, 2015 yılında favorim olan amber tasarımı.
Heeley – Hedef pazara ulaşmak adına hiçbir faaliyette bulunmayan Heeley’in Phoenicia (U) ve Chypre 21 (U) isimlerinin verildiği iki parfüm çıkardığını fısıldadı kuşlar. Deneyene kadar inanmam…
Hermes – Jean-Claude
Ellena’yı emekliye ayırmaya hazırlanan Hermes, bu yıl niş pazarlanan Hermèssence
serisine yeni bir ekleme yapmadı. Neyse ki şahane deri parfümü Cuir d`Ange’ın
tadı hala damağımızda.
Histoires de Parfums – Yılın sonlarına doğru görücüye çıkan This Is Not A Blue Bottle
(U), bana göre This Is Not Histoires de Parfums. Fazlaca iltifat toplama
potansiyeline sahip, ana akım tayfaya göz kırpan bir parfüm tasarlamış Gerald Ghislain ve Julien Rasquinet.
Şişe mavi mi değil mi bilemeyeceğim ama marka “bu” değil.
House of Sillage – Yüksek sosyeteyi hedef kitle olarak belirleyen House of Sillage, bu yıl erkek kullanımı için pazarladığı Dignified (E)’ı tanıtı. Vetiver, safran ve oud ile rafine, akıp giden bir parfüm Dignified. Markanın ilk erkek parfümünden daha iddialı bir tasarım beklesem de Dignified yabana atılacak (şişe tasarımı hariç) bir tasarım değil. Yıl içinde görücüye çıkan Hauts Bijoux (K) ise vanilyalı ve meyveli jenerik bir çiçek parfümü.
Huitième Art, yılın en çalışkan ismi olan Pierre Guillaume’in yan projelerinden biri. Markanın 2015 yılında tasarladığı Shermine (U), odunsu notalarla desteklenen, naif bir vanilya parfümü olmuş. Gourmand parfümlerin üstadından tatlılığı tam kararında yeni bir tasarıma daha imza atmış Pierre Guillaume.
Jo Malone – Estée Lauder grup bünyesinde faaliyet gösteren Jo
Malone, 2015 yılını dolu dolu geçiren markalar arasında. Yıl içinde
markanın en güçlü silahı Mimosa & Cardamom (U) oldu. Çiçek yaprakları ve kakulenin daha iyi bir
kombinasyonu var mı bilmiyorum… Üstelik markanın çizgisinden beklenmeyecek
kadar da yüksek performansa sahip Mimosa & Cardamom (U). 2015 yılında tanıtılan bir diğer parfüm Incense
& Cedrat (U) da balzamik notaların ağırlıkta olduğu, günlük kullanıma uygun
bir tütsü parfümü. Tarz itibariyle markanın uzmanlık alanı olmasa da denemeye
değer bir parfüm Incense & Cedrat. Yine yıl içinde tanıtılan Rock
The Ages koleksiyonu beni Mimosa & Cardamom ve Incense & Cedrat kadar etkilemese de markanın ürün gamına yapılan
yerinde bir ekleme olduğunu düşünüyorum. Kulağa hoş geldiyse, Birch &
Black Pepper (U) es geçilmemeli.
Juliette Has A Gun, Acqua di Parma’lara selam çakan, bergamot destekli portakal çiçeği parfümü olan Gentlewoman (K)’ı piyasaya sürdü yıl içinde. İsme uygun olarak biraz da feminen bir dokunuş beklerdim ama parfüm, bu haliyle tam bir İtalyan beyefendisi. Bolca ambroxan desteği ile Acqua di Parma meets Escentric Molecules.
Jul et Mad,
yılın en büyük çıkışını yapan markalar arasında. Genç yetenek Luca Maffei
imzalı Garuda (U), niş parfüm felsefesini yansıtan zor ama çekici bir
kompozisyon. Néa (K) ve Nin-Shar (U) da
yıllın dikkat çeken parfümleri arasında yer alıyor. Bu yıl Jul et Mad’de boş
yok.
Kilian – 2007 yılından günümüze kadar 50’nin üzerinde parfüm tasarlayan Kilian işin ruhunu kaybetti kaybedecek… Neredeyse ana akım diyebileceğim, markanın butiklerine ve çeşitli satış noktalarına özel tasarladığı parfümleri saymazsak yılı Voulez-Vous Coucher Avec Moi (K) ve Sophie Matisse Art Edition koleksiyonu ile geçirdi Kilian. Yılın en kötü parfüm ismi (benimle uyur musunuz anlamına geliyor) diyebileceğim Voulez-Vous Coucher Avec Moi, eski kafa hissiyatlı jenerik bir ylang ylang ve vanilya parfümü. Sophie Matisse Art Edition koleksiyonunun yıldızı ise Straight to Heaven, Splash of Lemon. Sidonie Lancesseur öyle bir parfüm yapmış ki zamanında, üzerine limon sıkılsa bile güzel… Straight to Heaven, Splash of Lemon, temelde limonlu Straight to Heaven. Hatta Straight to Heaven Summer Edition diyeyim… Arada bir yap böyle güzellikler! Bu bile yeter bize bay Hennessy.
L`Artisan Parfumeur, usta parfümör Bertrand Duchaufour’un imzasını taşıyan kompleks yapıdaki
gourmand Noir Exquis (U) ve baharı çağrıştıran ferah bir gül parfümü olan Rose
Privée (U) ile yılı tamamladı. Kim ne derse desin, L`Artisan en sevdiğim parfüm
evlerinden biri. Yıllardır çizgisini bozmaması da markaya olan bağlılığımı
arttırıyor.
Le Galion, küllerinden doğan bir marka. Heritage olarak nitelendirdiğim koleksiyonuna Cuir (U) ve Vetyver (U)’i ekledi. Vetyver fark yaratan bir tasarım olmasa da Cuir; balzamik yapıda, amber destekli etkileyici bir parfüm.
Lorenzo Villoresi hiçbir akıma kapılmadan, bildiği yoldan şaşmayan bir parfüm evi. Bay
Villoresi, bu yıl da trendleri umursamayarak dibine kadar eski kafa
hissiyatıyla, hayvansal notalarla desteklenen pudralı bir floral parfüm olan Kamasurabhi (U)’yi tasarladı. Parfüm için tarzın en
dengeli ve başarılı örneği desem abartmış olmam. Önümüzdeki yıl sandıktan
çıkacak notaları merakla bekliyorum.
Laurent Mazzone Parfums, bütün enerjisini stratejisini pazarlama üzerine yoğunlaştıran bir marka
haline gelip niş felsefeden bir hayli uzaklaştı 2015 yılında. Fabrika gibi
üretilen parfümler, görkemli standlar ve büyük reklam kampanyaları... Sanırım
markayı bir sonraki yıl “Ana Akım” kısmına taşımak daha uygun olacak.
Maison Francis Kurkdjian - Sevim koş, MFK gül, oud ve vanilya tasarımlarına son noktayı koymuş!
Birbirinin kopyası parfüm evleri, tarzdan nefret ettirmişken Oud Satin Mood (U) ilaç gibi geldi. Daha iyisi var mı ya
da yapılabilir mi, tartışılır! Yıl içinde bir yazlık bir de kışlık bomba
şeklinde giden marka, Aqua Vitae Forte (U) ile hali hazırda çok hoş bir
yaz parfümü olan Aqua Vitae’yı güçlendirdi.
Masque Milano – Her yeni parfümünü eylül ayında tanıtan markayı denemekte geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da geciktim. Büyük beklentilerimin olduğu bir parfüm Masque’ın 2015 tasarımı Romanza (U). Ne de olsa tasarımcısı bu yılki favori parfümümü (söylemem, sonuna kadar okuyun) yaratan Cristiano Canali.
Memo – Deri
notasına değil de ismine takmış markalardan biri olan Memo, bu yıl “leather”
serisinin yeni üyesi African Leather
(U)’ı görücüye çıkardı. Tauer’in L`Air du Desert Marocain’ini andıran
safranlı bir deri parfümü Afrıcan Leather. Bana kalırsa da markanın leather
serisinin en başarılı tasarımı. Markadan iki yıl içerisinde “Turkish Leather”
isminde bir parfüm bekliyorum. Demedi demeyin!
MiN New York, yeni tanıştığım bir marka. Tıpkı Aedes de Venustas gibi New York’ta bir parfüm butiği olan MiN New York, sektördeki tecrübelerini yeni yarattığı koleksiyonuna aktarmış durumda. Parfümlerin hangi birinden bahsetsem bilmiyorum ama her birinin tasarımı kadar hikâyesi de oldukça başarılı kurgulanmış. Marka ile henüz tanışmamış parfüm severlerin burun kabartmasını öneririm.
Montale ve Mancera, 2015 yılında da 789 parfüm
tasarladı. Pek tabi bunları da Pierre Montale ve Pierre Mancera isimli hiç var
olmayan şahıslar tuttu, kesti, pişirdi ve bizlere yedirdi…
Naomi Goodsir
– Eylül ekim gibi tanıtılan parfümleri yıl bitmeden denemekte zorlanıyorum.
Maalesef Iris Cendre (U) de
onlardan biri. Markaya olan inancım çok yüksek. Muhtemelen yine şahane bir
tasarım bizleri bekliyor.
Neela Vermeire Créations
– Markanın 2015 yılında pazara sunduğu Pichola (U) hakkında yazılacak o kadar çok şey var ki, ancak bir kısmını yazabildim. Özet bilgi verdiğim bu bölümde, parfüm için sadece “muhteşem” diyebilirim.
O’Driu - Angelo
Orazio Pregoni, parfüm dünyasında yılın en sansasyonel ismi. Olfaktif
tasarımlarını şovlarla süsleyen kaçık adam, yılı Ven-Det-Ta koleksiyonu, Satyricon (U), Italian Angel (U) ve Kiss My Ass
Basenotes (U) ile tamamladı. Son iki parfümü deneyemesem de Satyricon ve üçleme şeklindeki Ven-Det-Ta’lar beni oldukça etkiledi. KMA
Basenotes ise 2015 yılının açık ara en iyi parfüm ismi.
Olfactive Studio – Sıkça yaşanan bir diyaloğu markanın yeni tasarımı Selfie (U) ile tekrarladık…
- Bunu deneyebilir miyim?
- Efendim ürün geldi ama maalesef tester yok...
- %?&!
- Efendim ürün geldi ama maalesef tester yok...
- %?&!
Olibere – Yılın
sürprizlerinden biri çiçeği burnunda Olibere. Tesadüfen denk geldiğim Fransız
menşeili marka, umut vadeden tayfa arasında yerini aldı. Bertrand Duchaufour
imzalı Escapade a Byzance (U), safran ve tütsü destekli hoş bir tarçın parfümü.
Serinin Bertrand Duchaufour imzalı diğer tasarımları Balinesque (U) ve Paradis
Lointains (U) de es geçilmemesi gereken tasarımlar arasında yer alıyor.
Olivier Durbano – Değerli dostum Olivier Durbano’nun yeni 2011 tasarımı Chrysollite (U) adını taşıyor. Serinin geri kalanından
oldukça farklı, baharat destekli bir zencefil parfümü tasarlamış Olivier.
Yetenekli parfümörün tarzını zorlayıcı bulanlar için Chrysollite,
Durbano 101 kıvamında.
Ormonde Jayne,
ünlü parfümör Geza Schoen’in potansiyelini sonuna kadar kullandığı markaların
başında geliyor. Markanın parfümleri ülkemize rötarlı geldiği için çok merak
ettiğim Vanille d'Iris (U)’i
henüz deneyebilmiş değilim.
Parfumerie Generale – Bu yıl diğer markalarına ağırlık veren Pierre Guillaume, asıl markası Parfumerie Generale’i nadasa bıraktı. Hani tabak çeviren akrobatlar vardır ya, öyle bir disiplinle yönetiyor işlerini Pierre. Bravo!
Parfums de Nicolaï – Köklü marka yılı Ambre Cashmere Intense (U) ve L’Eau Corail (K) ile geçirdi. L’Eau Corail pek
ilgimi çekmese de yılı Ambre
Cashmere Intense, Hayari – FeHom ile birlikte yılın amber boşluğunu dolduran
hoş bir tasarım.
Paul Emilien,
umut vadeden yeni markalardan biri. 2015 yılında tanıtılan Chaleur
Gitane (U), kararında tatlandırılmış
hoş bir paçuli ve amber parfümü. Pure Addiction ile tanıştığımdan beri Paul’u
yakın markaja almış durumdayım.
instagram.com/gurmekokular
Penhaligon`s, bu yıl harikalar yarattı. Kelimenin tam anlamıyla boş yok! Halfeti (U), Amouage tarzında oud ve safran kompozisyonu. İlk kez açıldığı sularda oldukça başarılı bir iş çıkarmış Penhaligon`s. No. 33 Eau de Cologne (E), markanın genel tarzında modern bir kolonya. Tazın meraklısı için oldukça kaliteli bir yorum. Ostara (K) ise yine Bertrand Duchaufour imzalı müthiş bir nergis parfümü. Kompleks ve zengin! Tek tek yılın en iyileri diyemesem de toplama bakıldığında Penhaligon`s ve Pierre Guillaume Croisière Collection yılın en başarılı iki parfüm markası benim için.
Pierre Bourdon – Ünlü parfümör 2015 yılında bağımsızlığını ilan etti ve kendi adını taşıyan marka altında 5 parfümden oluşan bir parfüm koleksiyonu tasarladı. Parfümleri henüz deneme şansım olmadı ama umarım Mark Buxton gibi Pierre Bourdon da kendi markasıyla, diğer markalara yaptığı tasarımlarının gölgesinde kalmaz.
Pierre Guillaume Croisière Collection – Ödül töreninde olsaydık Pierre
Guillaume Croisière Collection’ı yılın en iyi çıkış yapan markası seçerdim.
Usta parfümör Pierre, yeni markasında seyahatlerinden aldığı ilhamı yansıtmış
durumda. Metal Hurlant (U), Jangala (U) ve Paris Seychelles (U) yıl boyunca
bana en çok keyif veren tasarımların başında geliyor. Henüz şekillenme
aşamasında bir deneme listeniz varsa Croisière Collection’ı başa alın derim.
instagram.com/gurmekokular
Puredistance – 2014 yılını sessiz sedasız geçiren Hollandalı parfüm evi Puredistance, 2015’i White (K) ile selamladı. Marka benim için “M” ile bütünleştiğinden diğer tasarımlar için beklentim yüksek oluyor. Durum böyle olunca hayal kırıklığı da kaçınılmaz oluyor. White, Antoine Lie imzalı bol miskli bir gül parfümü. Tasarımın kalite hissiyatı üst düzey olsa da parfüm, tarz olarak fark yaratabilecek seviyede değil. Bakmayın siz bana, markadan beklentilerim yönünde böyle diyorum belki de…
Première Note, 2014 yılının sürpriz markalarından biriydi. Çiçeği burnunda parfüm evi
2015 yılında Ambre Kashmir (U) ve Himalayan Oud (U)’u görücüye çıkardı. Özellikle Himalayan Oud, batılı oud tarzında
oldukça modern bir yorum. Markanın dağıtım ağı halen çok kısıtlı olsa da denk
gelinirse es geçilmemesini öneririm.
Roja Dove, bu
yıl eski Guerlain, Chanel ve türevleri tayfayı coverlamaya ara verdi. Ama ne
yalan söyleyeyim, bu adamın coverları orjinallerinden bile daha iyi. Harrods için tasarlanan H The Exclusive Parfum (K) ve H The
Exclusive Parfum Pour Homme (E)’u saymazsak, 2015’i üç parfümlük Tutti Frutti Collection ile kapadı Roja Dove.
Meyveli ve garip oud kullanımlı parfümlerin hiçbirinden etkilendiğimi
söyleyemeyeceğim.
Rubini, değerli
dostum Antonio Gardoni sayesinde şans eseri tanıştığım bir marka. İlk ve tek
parfümleri olan Fundamental (U)
da olfaktif anlamda tam bir kilometre taşı. Bu yıl beni en çok etkileyen,
kullanmaktan en çok keyif aldığım parfüm oldu Ermano Picco ve IFF ödüllü
parfümör Cristiano Canali’nin tasarımı.
Yazımda da bahsettiğim gibi; aynı zamanda birden fazla gerçeklik
barındıran, modern parfüm dünyasının Interstallar’ı Fundamental!
Santi Burgas, pazardaki en eğlenceli markalardan biri. Nispeten sade, tek temalı Loant koleksiyonun ardından İspanyol parfüm evi 2015 yılında White Collection’ı tanıttı. Önceki koleksiyona göre daha kompleks tasarımlar içeren White Collection’ı ayaküstü deneme fırsatım oldu ancak ilk izlenimim oldukça olumluydu.
instagram.com/gurmekokular
Tauer – Andy
Tauer parfüm dünyasının ilginç kişiliklerinin başında geliyor. Trendlere
takılmadan istediği gibi takılan yetenekli parfümör 2015 yılında nispeten uygun
fiyata pazarlanan Tauerville koleksiyonunu tanıttı. Andy'nin yeni koleksiyonunda amber, tütsü, vanilya ve
gül notaları etrafında dönen tasarımlar yer alıyor. Özellikle Tom Ford Tobacco Vanille ve Dior Ambre Nuit’in karşımı olan Vanilla Flash, yılın en iyi gourmand
tasarımlarından biri iken Incense Flash (U), kullanılabilir tütsü tayfanın
başarılı örnekleri arasında yer alıyor. Rose Flash (U) ise bana göre
koleksiyonun en zayıf halkası. Otobüs terminalinden aceleyle satın alınan gül
lokumundan hallice bir tasarım…
The Different Company – Usta parfümör Bertrand Duchaufour’un 2015 yılında imza attığı en özel
tasarımı bana göre I Miss Violet
(U). Şahane bir menekşe, deri ve iris yorumuyla bizleri selamlamış bay
Duchaufour. Markanın sahibi Celine Ellena’nın babası Jean-Claude Ellena’ya
jübile niteliğinde bir parfüm tasarlatmasını umut ediyorum önümüzdeki yıl.
Tiziana Terenzi, yılı bir alt marka ve yeni bir koleksiyon ile dolu dolu geçiren markalar arasında. Terenzi’nin önceki tasarımlarına göre büyük farklılıklar barındıran Luna Collection, öyle bir parfüm içeriyor ki ilk denediğim anda aklımı başımdan aldı desem yeridir. Ursa (U), Rubuni – Fundamenal ile yılın en iyi iki parfümünden biri benim için. Derili ve oudlu bir harmana bir miktar rum ekleyin… Ursa, niş parfüm felsefesini hakkıyla temsil eden usta işi bir tasarım. Kilian’ın başyapıtı Straight to Heaven’ın; yıllardır peşinde olduğumuz daha yüksek performanslı, hatta daha derin hali olarak tanımlasam yanlış olmaz Ursa’yı. Bravo Paolo!
Tom Ford Private Blend, son dönemde cepten yiyen koleksiyonlardan biri haline geldi. Hatta ana
akım olarak pazarlanan Tom Ford serisi Private Blend’in önüne geçti desem
yanlış olmaz. 2015 çıkışlı Fleur de Portofino (U), kalite hissiyatı oldukça
yüksek ancak harman olarak pek de fark yaratmayan bir beyaz çiçek parfümü. Venetian
Bergamot (U) ise sağ gösterip sol vuran bir tasarım. Zira çabucak tenden
ayrılıp gitmese yılın en iyileri arasına girecekti… Yine de denediğim en
özellikli bergamot parfümleri arasında yer alıyor Venetian Bergamot.
UER MI – Çiçeği burnunda marka UER MI, başarılı bir konsept üzerine kurulan, Antoine Lie, Jean Jacques ve Philippe Bousseton’ın tasarımlarını içeren bir marka. Parfüm evinin 2015 yılında tanıttığı DO ± Washi (U) ise kremsi hissiyatıyla floral bir misk kompozisyonu. Sınırları zorlamasa da kalite hissiyatı ve bakış açısıyla umut vadeden bir marka UER MI.
Unum – Esxence
2015’in yıldız markalarından biri Unum. Etkileyici sunum, başarılı bir konsept
ve en önemlisi artistik değeri oldukça yüksek parfümler… Karanlık tasarımları
sevenlerin markanın her üç parfümünü de denemesini öneririm. Üzerinde çalışması
bir hayli zor olan extrait konsantrasyonunda 2015’in en başarılı örnekleri
Unum’dan geldi.
instagram.com/gurmekokular
Xerjoff, o kadar çok yeni parfüm ve yeni alt marka çıkarıyor ki takip etmekte zorlanıyorum. Kendi personeli de zorlanıyor olacak, 2013 yılında çıkan parfümlerini yeni parfümleri, 2014 yılında kurulan alt markalarını (Al Kimiya) da yeni markaları olarak tanıtmaktalar. Ben de mecburen 2015 yılında çıkan parfümlerini farklı kaynaklardan aradım taradım. Notlarıma baktım, hiçbirini denememişim. Belki de satış noktalarına hiç ulaşmadılar…
X-Ray,
Amerikalı Ray Burns’un hayatında yer etmiş anlar ve mekânlardan ilham alan bir
parfüm evi. Markanın 2015 yılında tanıttığı parfüm olan Amnesia (U), tuzlu hissiyatıyla
bol yeşillikli bir menekşe parfümü. Kadife gibi akıp gidiyor derler ya, o
cinsten bir tasarım.
V Canto,
Paolo Terenzi’nin yeni markası. Markanın Terenzi tasarımlarından farklılaşan
yönü, koleksiyonda yer alan her bir parfümün belli notalar üzerinde yoğunlaşmış
olması. Şık bir sunumla görselliğe de önem veren koleksiyondan favorim
tatlılığın odunsu notalarla desteklendiği Irae (U). Dikkatimi çeken diğer
parfümlerden olan Mea Culpa (U) deri ve tütsü ile desteklenmiş markanın
referans paçuli parfümü iken Alibi (U), derin bir vetiver yorumu. Hatta House
of Sillage’ın Dignified’ı ile birlikte yılın en iyi vetiver parfümü diyebilirm
Alibi için.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)