1 Mayıs 2015 Cuma

Neela Vermeire Creations - Pichola

Binlerce parfümün yer aldığı, onlarca lansmanın yapıldığı fuarda en çarpıcı parfümlerden ikisinin aynı parfümör tarafından yapılmış olması tesadüf olabilir mi? Peki, iki parfüm de tamamen farklı tarzda ve özgün tasarımlar desem, parfümörün yeteneğini daha açık anlatabilmiş olur muyum?

Hindistan kültürü ile modern Fransız parfüm anlayışını birleştiriyor Neela Vermeire. Tasarımlarının tamamını niş parfüm dünyasına yön veren isim Bertrand Duchaufour ile gerçekleştiren Neela, kültürel değerlerini tasarımlarına yansıtabilen özgün bir sanatçı. Onlarca marka ile çalışan Bertrand’ın Neela ile frekansları öylesine güzel örtüşmüş ki ortaya niş parfüm dünyasının en özgün markalarından biri çıkmış.


Geçtiğimiz ay Milano’da gerçekleşen Esxence’de lansmanı yapılan Pichola’nın ismi Hindistan’ın Udaipur kentindeki Pichola Gölü’nden geliyor. Daha doğrusu Neela’nın iki yıl önce Udiapur’da davetli olduğu bir düğün töreninden alıyor ilhamını bu ihtişamlı parfüm. Rahatlıkla "ihtişamlı" diyorum çünkü parfümü ilk denediğim an ve Neela’nın yüzüne şaşkın şaşkın baktığım an hala gözümün önünde!

Baharatlar, meyveler, çiçekler… Parfüm dünyasında yer alan bütün ana türlere ratlamak mümkün Pichola'nın açılışında. Notaların hepsi birbirini tamamlıyor… Biri bile olmasa, harman eksik kalırmış gibi hissettiriyor. İlk şok atlatıldığında portakal çiçeği, manolya ve tarçın, bu zengin parfümün başlangıcında iz bırakan notalar olarak kalıyor.

Neela’nın tasarımları Hindistan hakkında o kadar çok şey anlatıyor ki bana, sanki oralarda uzun süre vakit geçirmişim de her yeni Neela Vermeire parfümüyle anılarımı tazeliyor gibiyim. Pichola’yı her kullandığımda güneşin batmakta olduğu saatlerden geceye kadar olan zaman dilimini düşünüyorum. Turunçgillerin kokusu hala burnuma gelirken çiçekleri, baharatları ve odunsu notaları çekiyorum içime derin derin…

Pichola Gölü

Bertrand Duchaufour’un eşsiz tasarımında ortalara doğru ilerledikçe sümbülteber ve ylang ylang hissedilmeye başlıyor. Kullanıldığı harmanda ortalığı alt üst eden, dominant nota sümbülteber, Pichola’da ahengi bozmadan feminen bir dokunuş yapıyor sadece. Oryantal tarzı olan, gizemini çözemediğim bir kadın geliyor aklıma. Biraz daha tanımama izin verse kendini, neden bu kadar etkilendiğimi anlayacağım... Belki de hala çözemediğim için bu kadar etkileniyorum.


Kremamsı, baştan çıkarıcı bir havası var Pichola’nın. Sandal ağacı bu kremamsı hissiyatın mimarı pozisyonunda göreve başlıyor saatler sonra. Usta parfümör Bertrand Duchaufour öyle çok yönlü bir hava kazandırmış ki Pichola’ya, parfümün her fazında hissedilen temel bir nota olmasına rağmen harmandaki diğer oyunculardan rol çalınmıyor.

Pichola beni iyi hissettiren parfümler arasında kısa sürede yerini almış durumda. Sonlara doğru portakal çiçeği halen net olarak hissedilirken sandal ağacı ve aselbent reçinesi koyu bir katman halinde belli ediyor kendini. En belirgin notaları sümbülteber, portakal çiçeği ve sandal ağacı olan parfüm, Avrupa'da yazılan bir orta doğu masalı tarzında naif bir kapanış yapıyor günün sonunda.


Başlarda oldukça güçlü olan Pichola ilk saatin sonunda oldukça çekingen hale gelse de parfüm gün boyu kendini hissettiriyor. Öyle etraftakileri büyüleyeyim, herkes benden etkilensin tarzında değil, kullananın deneyimleyeceği eşsiz bir yolculuk olarak gelişim sürdürüyor parfüm.

Parfüm endüstrisindeki en başarılı işbirliklerini düşünecek olursam Neela Vermeire ve Bertrand Duchaufour ikilisi ilk sıralarda yer alacaktır. Hâlihazırda üstün yeteneklere sahip Bertrand, Neela’nın geleneksel yaklaşımın etkisiyle Neela Vermeire Creations çatısı altında harikalar yaratıyor. Farklı olmak için türlü türlü pazarlama numaraları yapan “sözde niş parfüm evleri” birbirini kopyalayadursun, birbirinden özgün tasarımlarıyla Neela Vermeire niş parfüme meraklı tayfanın gönlünde çoktan kendine özel bir yer edindi bile.
© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall